Jednoduchá kombinace zeleniny, fazolí a koření se promění ve snadné a chutné vegetariánské chilli.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 2 velké papriky nakrájené na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce chilli
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky soli a další podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 plechovka (800 g) nakrájených rajčat, nejlépe opečených na ohni
- 2 plechovky (115 g) pečených zelených chilli papriček
- 3 plechovky (425 g) fazolí, například pinto, černých, ledvinových, cannellini nebo garbanzo, scezené a propláchnuté
- 1 až 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka (425 g) celozrnné kukuřice, okapaná
- Návrhy na podávání: plátky avokáda, klínky limetky, rozdrobený sýr čedar, opečená dýňová semínka, lístky koriandru a jemné stonky, nakládaná červená cibule, plátky jalapeño, plátky ředkviček
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli, papriku, mrkev, celer a česnek. Za stálého míchání vařte 8 až 10 minut do změknutí.
- Přidejte chilli, kmín, oregano, sůl, černý a kajenský pepř a promíchejte, aby se zelenina obalila.
- Přidejte rajčata a jejich šťávu, zelené chilli papričky, fazole a 1 šálek vývaru. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přiveďte k varu. Podle potřeby snižte teplotu a vařte odkryté, dokud chilli nezhoustne podle vašich představ, 30 až 40 minut. Pokud máte raději řidší chilli, přidejte až o 1 šálek vývaru více.
- Přidejte kukuřici a promíchejte.
- Naberte chilli do misek a podávejte s přílohami podle vlastního výběru.