Ingredience:
- 2 – 3 dkg sušených šípků
- 0,75 l masového nebo zeleninového vývaru
- 4 lžíce červeného vína
- 3 lžíce octa
- citronová kůra
- citrónová šťáva
- máslo
- hladká mouka
- cukr
- 2 hřebíčky
- 1 celá skořice
- 6 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- sůl
Postup:
V zakrytém hrnci vaříme šípky, vývar, víno, ocet, koření, citronovou šťávu a kůru, než jsou šípky úplně rozvařené (cca 45 – 60 minut).
Z másla a hladké mouky připravíme jíšku a omáčku zahustíme.
Po dalších 20 minutách vaření vše rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a octem. Recept na šípkovou omáčku je hotov.
Podáváme s masem a houskovými knedlíky. Jak uvařit domácí knedlíky z mikrovlnky?
Ze šípků je možné připravit chutnou šípkovou marmeládu, tady je recept na šípkovou marmeládu. Typickým pokrmem resp. masem, ke kterému se hodí šípková omáčka, je pečená kančí kýta.