Pečená vepřová krkovice – recept a tipy, co uvařit

Hlavní jídlaMasoVepřové maso
veprova_krkovice_titul

Vepřová krkovice má trochu vyšší obsah tuku, ale právě díky tomu je velmi chutná a skvěle se hodí k pečení v troubě. Z úžasného tuku se vyškvaří lahodná omáčka, kterou můžete použít při podávání.

K čemu je dobrá vepřová krkovice?

Vepřová krkovice má vetší množství tuku než množství masa. Po několika hodinách vaření dodá tuk vývarům a omáčkám neskutečně bohatou chuť.

Pečenou vepřovou krkovici s omáčkou můžete použít k těstovinám při rychlém všedním obědě, pečená krkovice na plátky je naopak skvělá na vydatný nedělní oběd, podávat k ní můžete třeba americké brambory. Krkovici můžete použít i k přípravě nejlepšího segedínského guláše nebo do mexických Carnitas s vařeným vepřovým masem.

Skvělý nápad, jak využít pečenou vepřovou krkovici, je natrhat maso a použít jej do domácích hamburgerů. Pokud maso nejíte nebo na něj jenom nemáte chuť, můžete vyzkoušet náš vegan burger recept. Můžete také vyzkoušet jinou část vepřového masa a připravit si recept na vepřová pečeně plátky na pánvi nebo je také výborná nejen na oběd, ale i večeři vepřová kotleta. Na oslavu s přáteli pak připravte pomalu pečená žebra.

Co uvařit z krkovice?

Chcete-li vepřové maso před tepelnou úpravou zkřehčit, zkuste rozbít tuhou svalovinu rovnoměrnými údery paličkou na maso po celém povrchu masa.

Pokud chcete, aby bylo vepřové maso mimořádně křehké, můžete si připravit naloženou krkovici v marinádě s kyselinami, jako jsou citrusové šťávy, ocet nebo víno.

Jak upéct krkovici?

Vepřovou krkovičku položte do pekáče tak, aby část s větším množstvím tuku byla nahoře. Tím že je tučnější část umístěna nahoře, umožníte, aby se tuk během pečení vyškvařil. Díky tomu se vepřová krkovice nevysuší a bude plná chuti.

V tomto článku najdete několik receptů, jak si připravit domácí, výbornou luxusní krkovičku.

Pečenou krkovičku můžete doplnit výtečnou domácí marinádou.

pecena_krkovice-8783172
Díky nadměrnému tuku v krkovičce zůstane maso krásně vláčné a křehké.

Pečená vepřová krkovice s česnekem – recept

Tato pečená krkovička s bramborem, bylinkami a česnekem promění druhotný kus vepřové krkovice v něco výjimečného.

Ingredience na pečenou krkovici s česnekem

  • 1 česneková cibulka, oloupané stroužky
  • 1/4 svazku majoránky, rozmarýnu a šalvěje
  • 1/4 svazku tymiánu a další větvičky na opečení
  • 300 ml extra panenského olivového oleje
  • 1,8 kg vepřové krkovice
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 brambory, podélně rozpůlené
  • 20 g nesoleného másla, nakrájeného na kousky

Postup na pečenou krkovici s česnekem

  1. Česnek, bylinky a olivový olej rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Přendejte do mísy, přidejte vepřové maso a otočte, aby se obalilo. Přikryjte fólií a nechte přes noc vychladnout.
  2. Druhý den předehřejte troubu na 200 °C. Vepřové maso vyjměte z marinády, setřete z něj marinádu a marinádu si ponechte, poté vepřové maso osolte. Vepřovou krkovici na pánvi rozehřejte na prudkém ohni slunečnicový olej.
  3. Vepřové maso smažte 6 minut nebo dokud nezhnědne.
  4. Brambory vložte do velké ohnivzdorné zapékací misky na střední teplotu. Přidejte 3 šálky (750 ml) vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut nebo dokud nezměknou.
  5. Do kastrolu přidejte vepřové maso, přelijte je rezervovanou marinádou, brambory potřete máslem a posypte dalším tymiánem.
  6. Přeneste do trouby a vařte 10 minut, poté snižte teplotu trouby na 90 °C a pečte další 2 hodiny nebo do úplného upečení.
  7. Před podáváním nechte 20 minut odpočívat volně přikryté fólií.

Pomalu pečená krkovice v troubě – recept

Pokud právě nepotřebujete připravit rychlý oběd z krkovice, můžete vyzkoušet pomalu pečenou vepřovou krkovičku v troubě, která je šťavnatou alternativou vepřového bůčku. Pomalu pečenou krkovičku podávejte například s rajčatovým salátem a získejte tak dokonalý pokrm.

Ingredience na pomalu pečenou krkovici

  • 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje
  • 2 kg vepřové krkovice
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1/3 šálku (100 g) majonézy z celých vajec
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 400 g zelí, jemně nakrouhaného
  • 100 g baby špenátu, nahrubo nasekaného

Postup na pomalu pečenou krkovici

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech alobalem.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plamenu 1 lžíci oleje. Vepřové maso osolte a za stálého obracení smažte 6-8 minut, dokud nebude po celém povrchu hnědé. Přeneste na plech.
  3. Pokapejte 1 lžící oleje, posypte semínky fenyklu a dobře okořeňte. Pečte 2 a půl hodiny nebo dokud není vepřové maso měkké a propečené. Vepřové maso nechte 15 minut odpočívat volně přikryté alobalem.
  4. Mezitím v misce smíchejte majonézu, hořčici, ocet a zbývající 1 lžíci oleje. Dochuťte a poté promíchejte se zelím a špenátem.
  5. Vepřové maso nakrájejte na plátky a podávejte se salátem.
pecena_krkovice_zeli-1584421
Krkovice se může podávat s bramborem v alobalu.

Nejlepší krkovička – recept

Takto připravená vepřová krkovice v alobalu je nádherně křehká a šťavnatá s jemnou lepkavou glazurou ve stylu čínské kuchyně.

Ingredience na nejlepší krkovičku s glazurou

  • 1/2 šálku (125 ml) čínského vína na vaření nebo středně suchého sherry
  • 1/3 šálku (80 ml) sójové omáčky
  • 1/3 šálku (75 g) hnědého cukru
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 25 g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 2 kg vepřové krkovice
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) vody

Postup na nejlepší krkovičku s glazurou

  1. Ve středně velkém džbánu smíchejte víno na vaření, sójovou omáčku, cukr, česnek, zázvor, olej a badyán. Vepřové maso vložte do velké misky, přelijte polovinou sójové směsi a otočte, aby se vepřové maso obalilo.
  2. Zbylou sójovou směs si nechte na podávání. Přikryjte a nechte v chladničce 3 hodiny nebo přes noc, občas vepřové maso otočte.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem).
  4. Vepřové maso položte na drátěný rošt nad pečicí misku a marinádu si nechte na podlití. Na dno pekáče nalijte odměřenou vodu. Pevně zakryjte alobalem.
  5. Vložte vepřové maso do trouby, snižte teplotu na 160 °C (140 °C s ventilátorem) a pečte 1 hodinu a 30 minut. Odstraňte alobal a pečte další 1 hodinu nebo dokud není vepřové maso měkké, občas je potírejte vyhrazenou marinádou.
  6. Vepřové maso vyjměte z misky, přikryjte fólií a nechte 20 minut stát, než ho nakrájíte na plátky.
  7. Mezitím v malém hrnci zahřejte nespotřebovanou marinádu. Přiveďte ji k varu, snižte teplotu a 1 minutu povařte.
  8. Vepřové plátky podávejte pokapané omáčkou. Podle chuti podávejte s opečenými klínky kumara, dušenou růžičkovou kapustou a sněhovým hráškem.
pecena_krkovice_2-7895121
Připravte si výtečnou krkovici pečenou vcelku.

Pečená vepřová krkovička s pivem – recept

Vyzkoušejte tento skvělý recept na pečenou krkovičku se spoustou bylinek a výrazným černým pivem, jako přílohu k zapečené krkovici zvolte klasické sýrové koláčky.

Ingredience na pečenou vepřovou krkovičku s pivem

Na marinádu na krkovičku s pivem

  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 0,5 šálku tmavého piva
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 3 lžíce sójové omáčky

Na pečenou krkovičku s pivem

  • 1,5-2 kg vepřové krkovice
  • 5-6 cibulí
  • 4-5 mrkví
  • 10 plátků slaniny
  • 1,5 kg malých brambor
  • 1 lžička italského koření
  • 0,5 šálku tmavého piva

Postup na pečenou vepřovou krkovičku s pivem

  1. Začněte přípravou marinády jednoduchým smícháním všech výše uvedených ingrediencí.
  2. Do vepřového límce udělejte asi 10 hlubokých zářezů, přičemž spodní část nechte neporušenou. Mezi řezy by měla být asi 0,5 cm mezera, takže počet řezů upravte podle velikosti vepřového límce, se kterým pracujete.
  3. Maso vložte do hluboké zapékací misky, kterou budete používat i na pečení, a přelijte ho marinádou. Pořádně ho promasírujte a ujistěte se, že je pěkně ochucené ze všech stran, včetně řezů.
  4. Vepřové maso vyjměte z misky a na chvíli ho odložte stranou, misku nečistěte, přebytečnou marinádu nechte uvnitř. Na dně misky vytvořte silnou vrstvu cibule a na ni položte maso.
  5. Do každého řezu nyní vložte plátek slaniny. Boky pečeně zafixujte párátky, aby se při pečení příliš „neotevřela“.
  6. Okořeňte vepřový límec italskými bylinkami, zakryjte mísu alobalem a začněte péct při teplotě 220 °C.
  7. Dejte mu asi 90 minut a vepřové maso zkontrolujte. Mělo by už být poněkud měkké, zkuste to vidličkou. Pokud do ní snadno vklouzne, je čas na další krok.
  8. Vepřový límec se mezitím docela zmenšil, takže je kolem něj dost místa. Prostor vyplňte mrkví nakrájenou na kousky a pěkně malými bramborami (nejprve mrkev, na ni brambory). Brambory osolte, opepřete a ochuťte olivovým olejem.
  9. Vraťte pokrm zpět do trouby, tentokrát bez alobalu. Mělo by to trvat dalších 45-60 minut. Aby se vepřový límec a brambory pěkně vybarvily, neváhejte na posledních 15 minut nastavit troubu na režim opékání.
  10. A máme hotovo. Maso nakrájejte na silnější plátky podle původních řezů a podávejte ho s krásnou cibulí, mrkví, bramborami a šťávou, která se v pokrmu vytvořila.
pecena_krkovice_1-7343814
Pečenou krkovička dle našich receptů Vám zachutná.

Recept na pečenou krkovici vcelku s citronem

Tento pokrm z vepřové krkovičky pečené je plný vůně koření, kyselosti citronu a oříškové vůně pečeného česneku si naprosto zamilujete.

Ingredience na pečenou krkovici vcelku s citronem

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky, rozdělené
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 1 snítka petrželky, na ozdobu

Postup na pečenou krkovici vcelku s citronem

  1. V míse smíchejte polovinu česneku, tymián, sůl, pepř a olej. Promíchejte, dokud se rovnoměrně nevstřebají.
  2. Kolem vepřové krkovice udělejte zářezy a vložte do nich zbývající česnek.
  3. Vepřovou krkovici potřete připravenou směsí. Přikryjte a přeneste do chladu. Nechte marinovat alespoň 1 až 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  4. Předehřejte troubu na 220 °C a vymažte plech sprejem na pečení. Vepřovou krkovici položte na plech.
  5. Vepřovou krkovici pečte zhruba 2,5 hodiny nebo dokud není velmi měkká.
  6. Po upečení přendejte na chladicí mřížky a přikryjte alobalem. Před porcováním ji nechte alespoň 30 minut odpočívat.
  7. Maso nakrájejte na tenká kolečka.
  8. Pečenou krkovici podávejte s klasickou bramborovou kaší s trochou omáčky.
Pečená krkovice v celku s citronem.

Recept na nejlepší krkovičku na medu

Na slavnostní stůl – pečené vepřové maso s medem, hořčicí a sójovou omáčkou. Takový recept určitě ozdobí novoroční horké pokrmy.

Ingredience na krkovičku na medu

Na maso

  • 1 až 1,5 kg vepřové krkovice
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • 40 g zrnek černého pepře

Na medovou směs

  • 80 g med
  • 80 g hořčice
  • 50 ml sójové omáčky
Vepřová krkovice – plátky na medu.

Postup na nejlepší krkovičku na medu

  1. Maso vytvarujte tak, že ho svážete provázkem. Pokapejte ho olivovým olejem a dochuťte solí.
  2. Rozemelte zrnka černého pepře (pomocí válečku). Maso obalte v mletém černém pepři. Poté maso opět přelijte olejem.
  3. Pečte maso v troubě na 160 °C zhruba 1 až 1,5 hodiny.
  4. Připravte medovou směs: smíchejte hořčici s medem dohladka. Za stálého míchání přidejte do směsi hořčice a medu sójovou omáčku.
  5. Vyjměte maso z trouby a odstraňte provázek. Maso přelijte směsí.
  6. Pečte dalších 10-15 minut na 180 °C.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang