Chutný způsob podávání listů červené řepy a dalších zelených salátů z rostlin, jako je zelí nebo kapusta.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 450 g listů červené řepy
- 1 proužek nakrájené silné slaniny (nebo lžíce slaninového tuku)
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 1 velký stroužek česneku, mletý
- 3/4 šálku vody
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
- 3 lžíce jablečného octa
Postup
- Řepu propláchněte ve dřezu naplněném studenou vodou. Zelenou řepu slijte a podruhé propláchněte. Zeleninu slijte a odřízněte silné stonky. Listy nakrájejte na kousky. Odložte stranou.
- Na velké pánvi nebo v třílitrovém hrnci opečte na středním plamenu slaninu, dokud lehce nezhnědne (nebo rozehřejte 1 lžíci slaninového tuku). Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na středním plamenu 5 až 7 minut, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout.
- Vmíchejte česnek a vařte ještě minutu.
- Přidejte vodu do horké pánve a míchejte, aby se uvolnily všechny částečky ze dna pánve. Vmíchejte cukr a vločky červené papriky. Směs přiveďte k varu.
- Přidejte řepu a jemně vmíchejte cibulovou směs, aby se zelenina dobře obalila. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 5-15 minut, dokud zelenina nezměkne. Vmíchejte ocet.