Hustá krémová polévka s lososem a uzenou treskou, směsí měkkýšů a brambor – vydatné jídlo.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 100 g nakrájené proužkované slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 600 ml rybího vývaru, připravený z 1 kostky rybího vývaru
- 225 g nových brambor rozkrojených na poloviny
- špetka muškátového květu
- špetka kajenského pepře
- 300 ml mléka
- 320 g ryb (losos, treska jednoskvrnná a treska uzená)
- 4 lžíce smetany
- 250 g směsi měkkýšů
- malý svazek nasekané petrželky
- křupavý chléb k podávání
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte olej a přidejte cibuli a slaninu. Vařte 8-10 minut, dokud cibule nezměkne a slanina se nerozškvaří. Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty.
- Přilijte rybí vývar a přiveďte ho k mírnému varu. Přidejte brambory, přiklopte a vařte 10-12 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
- Přidejte muškátový květ, kayenský pepř a trochu koření, poté vmíchejte mléko.
- Do pánve vyklopte směs na ryb a jemně ji 4 minuty povařte. Přidejte smetanu a mušle a vařte ještě 1 min. Posypte petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.