Naučte se připravit lahodné domácí jablečné pyré. Podle chuti ho můžete přirozeně dosladit javorovým sirupem nebo medem. Z receptu získáte asi 4 šálky.
Ingredience
- 700 g jablek Gala (nebo jiné odrůdy sladkých červených jablek, asi 4 středně velká)
- 700 g jablek Granny Smith (nebo Golden Delicious, asi 4 střední)
- ⅓ šálku vody
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, více podle chuti
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jablečného octa nebo 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Ve středně velké holandské troubě nebo velkém nerezovém hrnci smíchejte kousky jablek, vodu, javorový sirup a skořici.
- Směs přikryjte a na mírném ohni přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, dokud jablka nezměknou a nerozpadnou se, asi 15 až 20 minut.
- Odstavte hrnec z ohně. Pokud chcete mít jablečnou omáčku hustou, použijte šťouchadlo na brambory nebo hřbet pevné špachtle či dřevěné lžíce, abyste ji rozmělnili na požadovanou konzistenci. Pokud chcete mít jablečnou omáčku hladkou, rozmixujte ji v kuchyňském robotu.
- Vmíchejte ocet. Podle potřeby upravte chuť – chcete-li sladší jablečnou omáčku, vmíchejte více javorového sirupu; chcete-li více koření, přidejte více skořice.
- Podávejte teplé nebo chlazené; před zakrytím zbytků jablečné omáčky a jejím uložením do lednice ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zbytky jablečného pyré vydrží v lednici asi týden, v mrazáku pak několik měsíců.