Tento snadný dýňový dezert je plný podzimní chuti, má vlhkou strukturu a dekadentní tvarohovou polevu.
Ingredience
Těsto:
- 1 plechovka (450 ml) dýňového pyré
- 1 a ⅔ šálku bílého cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 4 velká vejce
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
Poleva:
- ½ šálku změklého másla
- 1 (85 g) balení smetanového sýra, změklého
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dýni, cukr, olej a vejce rozšlehejte elektrickým mixérem ve střední míse, dokud se dobře nespojí.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl; vmíchejte je do dýňové směsi, dokud se důkladně nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do nevymazané formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se koláč po jemném stlačení neodrazí, 25 až 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Zatímco koláč chladne, připravte polevu. Máslo a smetanový sýr vyšlehejte dohladka; vmíchejte vanilku. Po troškách přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nebude hladká.
- Polevu rovnoměrně rozetřete na povrch vychladlého dortu. Nakrájejte na čtverečky.