Stravte víkendové odpoledne přípravou tohoto koláče z hovězího masa, piva a hříbků. Ještě lepší je připravit ho několik dní předem. Pokud máte rádi koláče na tento způsob vyzkoušejte i další recepty na slané dorty.
Ingredience
Na hovězí maso
- malá hrstka sušených hříbků (asi 10 g)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 kg steaku na dušení (kupte ho vcelku a nakrájejte si ho sami na velké kusy)
- 2 velké cibule nakrájené nahrubo
- 4 velké mrkve nakrájené na velké kousky
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce hladké mouky
- 300 ml tmavého piva
- 2 kostky hovězího vývaru smíchané se 400 ml vroucí vody
- malý svazek tymiánu, bobkového listu a petrželky, svázané dohromady
- 200 g sádla z uzené slaniny nebo nakrájených špalíčků
- 200 g kaštanových hub, rozkrojených na poloviny
Na těsto
- 650 g hladké mouky a další na poprášení
- 250 g sádla nebo studeného másla (nebo polovina obou), nakrájeného na kostičky, plus další na vymazání
- 1 žloutek rozšlehaný na polevu
Postup
Masová směs
- Zalijte 10 g hříbků na 20 minut vroucí vodou, pak je vymačkejte, ale vodu z namáčení si ponechte.
- Rozehřejte troubu na 160 °C/140 °C s ventilátorem.
- Ve velké zapékací misce rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje a 1 kg velkých kousků dušeného steaku na něm po částech dobře opečte, pak ho dejte stranou.
- Do pánve přidejte 2 velké cibule nakrájené nahrubo a 4 velké mrkve nakrájené na velké kusy. Přidejte další kapku rostlinného oleje a na mírném ohni vařte 5 minut, dokud se nezbarví.
- Přidejte namočené hříbky, ještě 1 minutu smažte, pak přisypte 2 lžičky krupicového cukru a 4 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud mouka nezhnědne.
- Vyklopte dušený steak a případnou šťávu zpět do pánve a vše pořádně promíchejte.
- Přilijte 300 ml tmavého piva, 2 kostky hovězího vývaru smíchané se 400 ml vroucí vody a tekutinu z namáčení hříbků, přičemž posledních pár kapek vylijte.
- Směs dochuťte, vložte malý svázaný svazek tymiánu, bobkový list a petrželku a vše přiveďte k varu.
- Přikryjte pokličkou a vložte do trouby asi na 2 hodiny, dokud nebude dušený steak opravdu měkký.
- Zatímco se směs vaří, rozehřejte na pánvi další kapku rostlinného oleje a 3 minuty na něm škvařte 200 g uzené slaniny, dokud nebude křupavá.
- Zvyšte teplotu, přidejte 200 g rozpůlených kaštanových hub a 4 minuty je smažte, dokud nezezlátnou. Odstavte z ohně, a když je dušené maso hotové, promíchejte je.
- Nechte vše zcela vychladnout – ještě lépe je připravit si tento pokrm až 2 dny předem a uložit jej do lednice, protože koláč bude lepší, když bude náplň při přidávání vychlazená v lednici.
Těsto
- Těsto připravte až 2 dny předtím, než chcete koláč sestavit. Rozdrobte 650 g hladké mouky a 250 g studeného sádla nebo másla nakrájeného na kostičky spolu s velkou špetkou mořské soli, dokud se zcela nespojí, a poté přidejte až 200 ml ledové vody, abyste získali měkké těsto.
- Uhněťte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce.
- Až budete chtít koláč upéct, rozehřejte troubu na 220 °C/200 °C s ventilátorem a vložte do ní plochý plech. Koláčovou formu o průměru 24-28 cm silně vymažte tukem a dobře vysypte moukou.
- Z těsta odkrojte třetinu a dejte ji stranou. Vyválejte těsto na silnější kruh, kterým snadno vyložíte koláčovou mísu s přesahem, a vyložte jím formu.
- Přidejte do misky dušený steak tak, aby v nádobě zůstalo trochu omáčky, protože nechcete, aby jí bylo v koláči příliš mnoho. Chcete, aby náplň byla o něco vyšší než okraj misky. Pokud je jí moc, dejte ji stranou.
- Zbylé těsto rozválejte na dostatečně silnou kulatou placku, která pokryje misku. Okraje těsta v míse potřete 1 rozšlehaným žloutkem a přiklopte víkem z těsta.
- Okraje těsta ořízněte, těsto pomačkejte a odřezky znovu rozválejte, abyste mohli vytvořit ozdobu, například lístky z těsta. Povrch silně potřete vejcem. Uprostřed koláče udělejte několik malých zářezů a položte jej na horký plech.
- Pečte 40 minut dozlatova. Koláč nechte 10 minut odpočívat, zatímco budete ohřívat omáčku, která zůstala v nádobě. Koláč podávejte na stůl se džbánem omáčky a velkou hromadou zeleniny.