Tyto nepečené sušenky s arašídovým máslem mohou být doplňkem ke školnímu obědu. Nepečené sušenky se někdy připravují s kakaovým práškem, avšak tento recept ho nepoužívá.
Nepečené sušenky s arašídovým máslem jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lidí, kteří rádi spojují zdravou stravu s vynikající chutí. Tyto sušenky jsou rychlé a snadné na přípravu, což z nich činí ideální svačinu nebo dezert pro každodenní použití.
Navíc se skládají z přírodních a zdravých ingrediencí, jako je arašídové máslo, ovesné vločky, med a kokosový olej.
Kromě své chutnosti a snadné přípravy mají nepečené sušenky s arašídovým máslem také mnoho zdravotních výhod. Díky svému složení jsou plné proteinů, vlákniny a zdravých tuků, což pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a zpomaluje trávení.
Tato kombinace také zajišťuje pocit sytosti na delší dobu, což může pomoci snížit přejídání a udržet stabilní hmotnost. Vzhledem k tomu, že neobsahují umělé sladidla ani konzervanty, jsou tyto sušenky vhodné pro každého, kdo se snaží dodržovat zdravou stravu.
TIP: Milovníci arašídového másla si mohou připravit tyto jednoduché nepečené čokoládové košíčky s arašídovým máslem.
A pokud byste přeci jenom rádi pekli, neváhejte a vyzkoušejte pečené sušenky s arašídovým máslem, domácí máslové sušenky nebo měkké cookies.
Recepty s arašídovým máslem
Z arašídového másla můžete připravit i jiné lahůdky, než jsou sušenky. Arašídové neboli burákové máslo můžete přidat například do proteinových palačinek, použít ho při pečení koláče s arašídovým máslem, na cheesecake, ale třeba také do řady receptů asijské kuchyně.
Kdo chce být v kuchyni kreativní, opravdu soběstačný, a navíc mít dokonalou kontrolu nad ingrediencemi, ten si může připravit stoprocentně domácí arašídové máslo.
Sušenky z arašídového másla – recept
Arašídové máslo je oblíbeným ingrediencí mnoha sladkých receptů díky své vynikající chuti a vysokému obsahu zdravých tuků a bílkovin. Jedním z nejoblíbenějších použití arašídového másla jsou sušenky, které jsou nejen chutné, ale také snadné na přípravu.
Ingredience na sušenky z arašídového másla
- 3 hrnky bílého cukru
- ¾ hrnku másla
- ¾ hrnku mléka
- 1 a ½ hrnku arašídového másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 4 a ½ hrnku rychle uvařených ovesných vloček
Postup na sušenky z arašídového másla
- Smíchejte cukr, máslo a mléko v hrnci na mírném ohni. Přiveďte k rychlému varu a vařte 1 minutu.
- Odstavte z ohně a vmíchejte arašídové máslo a vanilku. Vmíchejte ovesné vločky a míchejte, dokud směs nezačne chladnout.
- Těsto nakapejte po lžičkách na voskovaný papír. Nechte vychladnout, dokud neztuhne.
Arašídové sušenky – recept
Sušenky z arašídového másla jsou oblíbenou pochoutkou nejen mezi sportovci a zdravými životním stylem, ale i u těch, kteří si rádi dopřejí sladké dobroty. Tyto sušenky jsou plné přírodních a zdravých ingrediencí, což je činí vhodnými i pro lidi, kteří se snaží dodržovat zdravou stravu.
Arašídové sušenky – ingredience
- 1/2 hrnku (115 g) nesoleného másla nakrájeného na kousky
- 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
- 1/2 šálku (120 ml) mléka
- 3/4 šálku (190 g) krémového arašídového másla
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 3 a 1/4 šálku (325 g) ovesných vloček
Arašídové sušenky – postup
- Než začnete, nezapomeňte si shromáždit všechny ingredience a vše odměřit. Vyložte několik velkých plechů pergamenovým papírem a dejte je stranou.
- Máslo, cukr a mléko dejte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, přičemž často míchejte, dokud se máslo nerozpustí a vše se dobře nespojí.
- Směs přiveďte k varu (nahoře by měla být zcela pokrytá bublinkami a intenzivně bublat) a nechte ji bez míchání vařit 60 sekund (nezapomeňte si nastavit časovač!).
- Odstavte z ohně a vmíchejte arašídové máslo a vanilkový extrakt, dokud se zcela nespojí. Vmíchejte ovesné vločky a míchejte tak dlouho, dokud se všechny ovesné vločky neobalí směsí a vše se dobře nespojí.
- Na připravené pečicí plechy nakapejte lžíce směsi. Nechte vychladnout asi 45 minut až 1 hodinu nebo dokud sušenky neztuhnou, podávejte a pochutnejte si! Čím déle budou sušenky chladnout, tím více budou tuhnout.
Božské ovesné sušenky – recept
Ovesné sušenky jsou vynikající pochoutkou, kterou můžete snadno připravit doma. Tyto sušenky jsou oblíbené díky své chuti, textuře a výživové hodnotě, kterou poskytují.
Božské ovesné sušenky – ingredience
- 1 a 1/2 hrnku (212 g) hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek (226 g) nesoleného másla, mírně změklého (mělo by být ještě trochu studené a pevné)
- 1 šálek (200 g) světlého hnědého cukru
- 1/2 šálku (100 g) cukru krystal
- 2 velká vejce
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky (260 g) ovesných vloček
- 1 šálek (153 g) rozinek
- 1 šálek (118 g) nasekaných vlašských ořechů
Božské ovesné sušenky – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení vhodné plechy.
- V míse 20 sekund šlehejte mouku, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl, dejte stranou.
- V míse elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly utřete máslo, hnědý cukr a krystalový cukr dohromady.
- Vmíchejte jedno vejce, poté vmíchejte druhé vejce a vanilku.
- Přidejte moučnou směs a míchejte jen do spojení, poté vmíchejte ovesné vločky, rozinky a vlašské ořechy.
- Těsto vyklopte a vytvarujte kuličky, přeneste je na připravený plech, na každý plech jich dejte 12 a rozdělte je 1 cm od sebe.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje zlatohnědé a téměř upečené (střed by měl vypadat nedopečený), asi 12 až 14 minut.
- Nechte je několik minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Opakujte se zbývajícím těstem.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Ovesné sušenky s banánem – recept
Ovesné sušenky s banánem jsou lahodnou a zdravou variantou tradičního dezertu. Tyto sušenky jsou plné přírodních a zdravých ingrediencí, jako jsou ovesné vločky, banány a další, což je činí ideální svačinou nebo sladkou pochoutkou kdykoliv během dne.
Ovesné sušenky s banánem – ingredience
- 2 středně zralé banány, rozmačkané
- 1 šálek nevařených ovesných vloček
- 1/4 šálku drcených vlašských ořechů
Ovesné sušenky s banánem – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Postříkejte nepřilnavý plech na sušenky sprejem na vaření nebo použijte silikonovou podložku.
- V míse smíchejte rozmačkané banány a ovesné vločky. Přisypte vlašské ořechy.
- Na plech dejte po lžíci od každého druhu sušenek.
- Banánové ovesné sušenky na pečicím plechu.
- Pečte 15 minut. Z jedné várky uděláte 16 sušenek.
Ovesné sušenky s čokoládou – recept
Tento recept na ovesné sušenky s čokoládou je ideální pro ty, kteří milují sladkosti, ale chtějí si udržet zdravý jídelníček. Tyto sušenky jsou plné ovesných vloček, které jsou zdrojem vlákniny a pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Čokoládové kousky dodávají sušenkám dokonalou sladkost a chuť.
Ovesné sušenky s čokoládou – ingredience
- 1 a 1/2 hrnku (188 g) hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 1 šálek nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 šálek (200 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 polévková lžíce (20 g) melasy
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 3 šálky (255 g) ovesných vloček
- 1 a 3/4 šálku polosladkých čokoládových lupínků
Ovesné sušenky s čokoládou – postup
- Mouku, skořici, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve střední míse. Odstavte.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo na středně vysoké rychlosti do hladka, asi 1 minutu. Přidejte hnědý cukr a krystalový cukr a šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud nevznikne krém, asi 2 minuty.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Seškrábejte stěny a dno mísy a podle potřeby znovu vyšlehejte, aby se hmota spojila.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Při nízkých otáčkách mixéru zašlehejte ovesné vločky a oba druhy čokoládových lupínků. Těsto bude husté a lepivé. Těsto přikryjte a nechte ho v chladničce chladit alespoň 45 minut (a až 4 dny).
- Pokud těsto chladíte déle než několik hodin, nechte ho před válením a pečením alespoň 30 minut stát při pokojové teplotě, protože těsto bude poměrně tvrdé.
- Předehřejte troubu na 177 °C. Plechy na pečení vyložte pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte je stranou.
- Pomocí velké naběračky naberte těsto na sušenky, asi 3 polévkové lžíce těsta na jednu sušenku, a položte je 4 palce od sebe na pečicí plechy. Pečte 13-14 minut nebo dokud nejsou po stranách lehce opečené. Středy budou vypadat velmi měkce.
- Po vyjmutí z trouby nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě až 1 týden.
Pečené i nepečené sušenky s arašídovým máslem jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravou a chutnou sladkou pochoutku. Tyto sušenky jsou plné zdravých tuků a bílkovin a jsou snadné na přípravu. Navíc jsou vhodné pro osoby s bezlepkovou dietou.
Sušenky s arašídovým máslem jsou skvělým zdrojem energie a mohou být konzumovány kdykoliv během dne. S touto lahodnou pochoutkou se nemusíte cítit špatně, ani když si dopřejete něco sladkého.