Crème brûlée s bohatým krémovým vanilkovým krémem a křupavou karamelizovanou polevou představuje dokonalý požitkářský dezert.
Ingredience
- 2 balení smetany, 1 velká (284 ml) plus 1 malá (142 ml)
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 5 velkých žloutků
- 50 g zlatého krupicového cukru plus další na polevu
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Do hlubokého pekáče o hloubce alespoň 7,5 cm (nebo do velké hluboké dortové formy) umístěte čtyři 175ml ramekiny (zapékací misky).
- Smetanu nalijte do středně velké pánve spolu s mlékem.
- Vanilkový lusk položte na prkénko a ostrým nožem ho podélně rozřízněte uprostřed, aby se rozdělil na dvě části. Špičkou nože vyškrábněte všechna drobná semínka do smetanové směsi. Vhoďte do ní také vanilkový lusk a dejte stranou.
- Žloutky a cukr dejte do mísy a 1 minutu šlehejte elektrickým ručním šlehačem, dokud nezesvětlají a nebudou trochu nadýchané.
- Pánev se smetanou postavte na střední teplotu a přiveďte téměř k varu. Jakmile se na okraji objeví bublinky, stáhněte pánev z ohně.
- Vlijte horkou smetanu do rozšlehaných žloutků, míchejte drátěnou metlou a seškrabujte z pánve zrníčka.
- Nad mísu postavte jemné sítko a horkou směs přes něj přelijte, abyste ji přecedili, a nakonec přes něj přeceďte zbloudilá vanilková semínka.
- Pomocí velké lžíce odeberte všechnu světlou pěnu, která se nachází na povrchu tekutiny (bude to několik lžic), a vyhoďte ji. Směs promíchejte.
- Do pekáčku nalijte tolik horké vody, aby sahala asi 1,5 cm po stěny ramekinů. Nalijte horký krém do ramekinů tak, abyste je naplnili až po vrchol – snáze se do nich lžičkou dostane poslední trocha krému.
- Vložte je do trouby a na horní část plechu položte pečicí papír tak, aby dobře seděl nad ramekiny a zcela je zakrýval, ale ne celý plech, a na jedné straně nechte malou mezeru, aby mohl cirkulovat vzduch.
- Pečte 30-35 minut, dokud směs není měkká. Nenechte je příliš ztuhnout.
- Rukavicemi vyjměte ramekiny z pečicí formy a postavte je na drátěnou mřížku, aby vychladly jen na několik minut, a poté je dejte do lednice, aby se zcela zchladily.
- Až budete připraveni k podávání, otřete horní okraj misek, posypte každou misku 1 a ½ lžičkou moučkového cukru a rozetřete ho hřbetem lžíce tak, aby byl zcela pokryt.
- Postříkejte cukr trochou vody, abyste ho jen navlhčili – pak hořákem zkaramelizujte. Plamen držte těsně nad cukrem a pohybujte jím stále dokola, dokud nezkaramelizuje.
- Podávejte, když je brulée pevné.