Vanilková máslová poleva je základem v kuchyni každého pekaře, je lahodně jemná, krémová a sladká. Recepty na vanilkový máslový krém jsou jednoduchý na přípravu a snadno se nanáší na dorty a košíčky, abyste získali opravdu nezapomenutelný dezert.
Vanilkový máslový krém můžete použít do narozeninového dortu, nejrůznějších zákusků, nebo třeba jako náplň do řezů mille feuille.
Máslový vanilkový krém
Máslový krém je sladká a nadýchaná poleva, která se připravuje z másla a cukru. Dalšími běžnými přísadami jsou mléko (pro vytvoření dokonalé struktury) a vanilka (pro jednoduchou a příjemnou chuť).
Ačkoli je vanilka nejoblíbenější příchutí máslového krému, běžně se objevují i varianty s čokoládovou nebo ovocnou příchutí.
Tento krém se je oblíbená poleva na zdobení dortů a cupcaků a recept na vanilkový máslový krém je ještě nadýchanější a lépe roztíratelný díky přidání tučné smetany, která se lépe šlehá než běžná smetana ke šlehání.
Jednoduchý máslový krém na dort – recept
Připravte tento snadný recept na základní máslový krém, který využijete jako krém do dortů nebo cupcakes. Máslový krém na dort připravíte za 10 minut (2 a půl šálku).
Ingredience na jednoduchý máslový krém na dort
- ½ hrnku nesoleného másla při pokojové teplotě
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
- 1 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
- 3 kapky potravinářského barviva nebo podle potřeby (nepovinné)
Postup na jednoduchý máslový krém na dort
- Máslo rozmixujte v míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem do hladké a nadýchané pěny.
- Postupně zašlehejte moučkový cukr, dokud se zcela nevstřebá.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Přidejte mléko a šlehejte další 3 až 4 minuty.
- Přidejte potravinářské barvivo, pokud jej používáte, a šlehejte 30 sekund do hladka nebo do dosažení požadované barvy.
- Máslový krém použijte ihned nebo jej uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.
Máslový krém – recept
Dortová poleva vyžaduje pouze máslo a moučkový cukr – vyzkoušejte různé příchutě a použijte tento recept na krém na dort, jehož příprava zabere 10 minut.
Ingredience na máslový krém
Máslový krém
- 600 g prosátého moučkového cukru
- 300 g nesoleného nebo soleného másla, změklého
Volitelné příchutě
- jemně nastrouhaná citronová kůra
- jemně nastrouhaná pomerančová kůra
- špetka vanilkového extraktu
- několik kapek potravinářského barviva
- kakaový prášek podle chuti
Postup na máslový krém
- Vyšlehejte 600 g prosátého moučkového cukru a 300 g másla společně s vybraným aroma a barvivem, pokud je používáte, přidejte 2-3 lžíce vroucí vody na zjemnění a šlehejte do hladka.
- Naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou tryskou a nanášejte na cupcakes nebo rozetřete uprostřed a na povrchu 20 cm dortu pomocí paletového nože.
Recept na vanilkový krém do dortu
Tento recept na oblíbený máslový vanilkový krém je dokonalá vanilková poleva, která je jednoduchá, krémová a hladká a na vanilkových cupcakes chutná neuvěřitelně. Připravíte ji za 5 minut.
Ingredience na vanilkový krém do dortu
- 1 hrnek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 4-5 šálků (480-600 g) moučkového cukru
- 1/4 šálku (60 ml) tučné smetany, polotučného nebo plnotučného mléka, pokojové teploty
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- sůl, podle chuti
Postup na vanilkový krém do dortu
- Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty. Přidejte 4 a 1/2 šálku moučkového cukru, hustou smetanu a vanilkový extrakt.
- Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte celé 2 minuty. Ochutnejte. Pokud je poleva příliš sladká, přidejte špetku soli.
- V případě potřeby upravte: pokud je poleva příliš řídká, můžete v tuto chvíli kontrolovat její konzistenci – přidejte až 1/2 šálku moučkového cukru nebo více husté smetany, pokud je poleva příliš hustá (přidejte vždy jen 1 lžíci, vyšlehejte, pak ochutnejte a podle potřeby přidejte).
- Použijte ihned nebo ji pevně přikryjte a skladujte až 1 týden v chladničce nebo až 3 měsíce v mrazáku.
- Po zmrazení rozmrazte v chladničce a pak polevu několik sekund šlehejte na střední rychlost, aby byla opět krémová.
- Po rozmrazení nebo zchlazení pomůže šlehání s trochou husté smetany nebo mléka v případě potřeby polevu opět zředit.
Mascarpone krém na dort – recept
Tento vanilkový krém z mascarpone je krémová poleva na jakýkoli dezert, kterou lze připravit za 15 minut nebo méně. Výborně se hodí k jakémukoli dortu, koláči nebo dokonce čerstvému ovoci, takže se pojďte naučit, jak mascarpone připravit.
Ingredience na mascarpone krém na dort
- 1 šálek (250 ml) plnotučné smetany ke šlehání
- ¼ šálku (30 g) moučkového cukru, v případě potřeby použijte bezlepkový cukr
- 1 šálek (250 g) mascarpone
- 2 lžičky (10 ml) vanilkového extraktu
Postup na mascarpone krém na dort
- Smetanu a moučkový cukr šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- V malé misce opatrně smíchejte sýr mascarpone a vanilku.
- Přidejte mascarpone do jemně ušlehané smetany a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne a nevytvoří se pevné špičky. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali, jinak by se směs mohla rozdělit.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude potřeba.
Krém na dort bez másla – recept
Jedná se o jedinečný, ne příliš sladký recept na vanilkový krém bez másla, který lze připravit z pouhých 4 ingrediencí. Sametový, hladký, rozplývající se v ústech, lehký a nadýchaný, to je jednoduchý a snadný recept, který je hotový za méně než 5 minut.
Ingredience na krém na dort bez másla
- 250 g smetanového sýra za studena
- 130 g (1 šálek) moučkového cukru
- 150 ml (3/4 šálku) šlehačky/tučné smetany za studena
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na krém na dort bez másla
- Nejprve dvakrát prosejte moučkový cukr. Ten si dejte stranou.
- Studený smetanový sýr šlehejte v míse asi minutu do hladké a krémové konzistence a v polovině šlehání ho seškrábejte.
- Přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte vanilkový extrakt a smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. (Může to trvat asi 2 minuty)
- Dobře se hodí k dortům nebo cupcakes.
Recept na máslový krém s pudinkem
Krém s pudinkem (německý máslový krém) je velmi bohatá máslová poleva s přídavkem pudinku. Můžete ji obměňovat přidáním různých příchutí nebo likéru. Z tohoto receptu vyrobíte dostatek máslového krému na jeden 3-4vrstvý dort nebo 24 cupcakes. Příprava zabere 1 hodinu 25 minut.
Ingredience na máslový krém s pudinkem
- 1 vejce
- 1 šálek bílého cukru
- ½ šálku mléka
- 1 a ⅓ šálku nesoleného másla při pokojové teplotě
- 1 lžíce rumu (volitelně)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na máslový krém s pudinkem
- Vejce rozšlehejte vidličkou v malém těžkém hrnci. Přimíchejte cukr a mléko. Za stálého šlehání zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud nezačne vřít.
- Pokračujte v rychlém šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci řídkého krému. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout, asi 1 hodinu.
- Máslo šlehejte v míse elektrickým mixérem, dokud nebude světlé a krémové, asi 5 minut. Po 1-2 lžících přidávejte vychladlý pudink a po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Přidejte rum a vanilkový extrakt. Pokračujte ve šlehání, dokud není krém lehký a nadýchaný.
Pudinkový krém na dort – recept
Německá máslová poleva (pudinkový krém) využívá máslo a bohatý, ale jednoduchý vanilkový krém k vytvoření hedvábné, rozplývající se polevy, která je ideální pro dorty a cupcakes.
Ingredience na pudinkový krém na dort
- 3/4 šálku (165 g) cukru krystal
- 1/4 šálku (30 g) kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 6 velkých (105 g) žloutků
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 a 1/2 šálku (565 g) nesoleného másla pokojové teploty
Postup na pudinkový krém na dort
- Ve středně velkém hrnci (nejlépe se šikmými stěnami) šlehejte cukr, kukuřičný škrob a sůl, dokud se nespojí.
- Do cukrové směsi přidejte asi 1/4 šálku mléka a šlehejte tak, aby vznikla hustá hmota. Díky tomu se při přidávání zbývajícího mléka nevytvoří hrudky. Do hrnce přidejte zbytek mléka a metličkou ho do směsi vmíchejte.
- Zapněte sporák na střední teplotu a mléčnou směs přiveďte k mírnému varu, což bude trvat 5-6 minut. Drobné bublinky vystoupí na povrch a klidně se rozpadnou. Povrch tekutiny by se měl sotva pohybovat. Odstavte hrnec z ohně.
- Žloutky lehce rozšlehejte vidličkou, dokud nejsou řídké.
- Do mísy s vejci za stálého šlehání pomalu a rovnoměrně přilévejte šálek teplé mléčné směsi. Jakmile se směs mléka a vajec spojí, pomalu a rovnoměrným proudem ji za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem. Nyní máte základ pro pudink.
- Vraťte hrnec na sporák a za stálého míchání metličkou zahřívejte pudinkovou směs na mírném ohni. Směs během 2-3 minut výrazně zhoustne.
- Zda je krém hotový, poznáte tak, že do něj ponoříte lžíci a krém by měl být natolik hustý, aby na jeho okrajích držela čára nakreslená prstem na hřbetu lžíce.
- Vmíchejte vanilkový extrakt, dokud není směs hladká a spojená.
- Přikryjte a vychlaďte pudink, dokud nevychladne (nebo dokud nedosáhne pokojové teploty). Kousek plastové fólie můžete přitisknout přímo na povrch krému a chladit ho až 2 dny v chladničce. Pokud ho zchladíte, je třeba ho před dalším zpracováním uvést do pokojové teploty.
- Do mísy stojanového mixéru s nástavcem na šlehání přidejte máslo. Zapněte mixér na střední stupeň a postupně zvyšujte rychlost mixéru na vysokou, aby se máslo šlehalo velmi lehce, nadýchaně a téměř doběla, asi 5-6 minut.
- Během tohoto šlehání mixér jednou nebo dvakrát zastavte a mísu seškrábněte.
- Během šlehání másla důkladně promíchejte vychlazený pudink, aby byl hladký. Snižte rychlost mixéru na středně nízkou a po lžících přidávejte pudink do másla v míse. Před přidáním další lžíce nechte pudink zcela vstřebat.
- Během přidávání pudinku často seškrabujte mísu, abyste se ujistili, že je pudink řádně zapracován.
- Po přidání pudinku zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná, asi 2-3 minuty.
- Po smíchání použijte máslový krém podle potřeby. Uchovávejte v nádobě na potraviny až 4 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce.
Veganský krém na dort – recept
Pokud jste někdy přemýšleli, jak vyrobit máslový krém bez mléka, jste na správném místě! Tento návod vám krok za krokem ukáže, jak snadné je pokaždé připravit dokonalou bezmléčný (dairy-free) máslový krém za 5 minut.
Ingredience na veganský krém na dort
- 1 tyčinka veganského másla (1 tyčinka = 1/2 šálku)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 a ½ až 3 šálky prosetého bio moučkového cukru (podle potřeby zajistěte, aby byl vhodný pro vegany)
- 3-4 lžíce plnotučného kokosového mléka nebo jiného mléka bez mléčných výrobků (dairy-free), nepovinné
Postup na veganský krém na dort
- Do velké mísy přidejte změklé veganské máslo a elektrickým ručním mixérem ho vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny – asi 1 minutu. Poté přidejte vanilku a ještě jednou promíchejte.
- Přidejte prosátý moučkový cukr po 1/2 šálku a pokračujte v míchání, dokud se dobře nespojí a nebude nadýchaný, a podle potřeby seškrábejte po stranách.
- Pokud je příliš hustá, přidávejte po 1 lžíci bezmléčného mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence (volitelné).
- Použijte ihned nebo krém skladujte v chladničce až 1 týden nebo v mrazáku až 1 měsíc.
Vyzkoušejte recept na cupcakes, vanilkové cupcakes, recept na muffiny, borůvkové muffiny, muffiny bez mléka, krém z mascarpone, jablečné muffiny a zdravé banánové muffiny.