Připravte si domácí kávovou zmrzlinu z mléka a smetany s přídavkem celých kávových zrn.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 3/4 šálku cukru
- 1 a 1/2 šálku celé zrnkové kávy
- Špetka soli
- 1 a 1/2 šálku husté smetany
- 5 velkých žloutků
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky jemně mleté kávy
Postup
- Mléko, cukr, celá kávová zrna, sůl a 1/2 šálku smetany zahřívejte ve středně velkém hrnci, dokud se mléko nezačne vařit. Jakmile je směs teplá, přikryjte ji, stáhněte z ohně a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě louhovat.
- Zbylý 1 šálek smetany nalijte do středně velké kovové misky postavené na led nad větší mísou. Na misky postavte sítko. Odstavte stranou.
- Směs mléka a kávy znovu zahřejte na středním ohni, dokud nebude opět horká a parná (ne vařící). V samostatné míse vyšlehejte žloutky.
- Pomalu přilévejte ohřáté mléko a kávovou směs ke žloutkům za stálého šlehání, aby se žloutky teplým mlékem temperovaly, ale nevařily. Zahřáté žloutky seškrábněte zpět do hrnce.
- Krémovou směs neustále míchejte na středním ohni žáruvzdornou stěrkou s plochým dnem a při míchání seškrabujte dno, dokud směs nezhoustne a nepokryje stěrku tak, že po ní můžete přejet prstem a povlak nestéká. To může trvat asi 10 minut.
- Kávová zrna v cedníku přitlačte, abyste z nich získali co nejvíce kávové chuti. Poté zrnka vyhoďte. Vmíchejte vanilku a jemně mletou kávu a míchejte, dokud nevychladne.
- Směs důkladně zchlaďte v lednici a poté ji zmrazte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.