Nadýchaný, jemný, vlhký a v ústech se rozplývající žlutý dort pokrytý tím nejlepším čokoládovo-máslovým krémem, jaký si lze představit.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
Na korpus:
- 2 a ¼ hrnku hladké mouky
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla pokojové teploty
- ¼ šálku rostlinného oleje
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 žloutky
- 1 šálek podmáslí
Na krém:
- 1 šálek nesoleného másla o pokojové teplotě
- ¼ šálku kakaa
- ½ lžičky soli
- 1/2 šálku mléka rozděleného
- 450 g moučkového cukru
- ⅓ šálku polosladké čokolády
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte moukou tři kulaté formy. Mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl ušlehejte a dejte stranou.
- Máslo a cukr utřete ve stojanovém mixéru s použitím nástavce s pádly nebo ve velké míse, pokud používáte elektrický ruční mixér.
- Přidejte olej a vanilku, promíchejte a pak mísu vyškrábejte. Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se nespojí, než přidáte další. Mísu ještě jednou seškrábněte a znovu promíchejte.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí do másla a přitom míchejte na nízkém stupni.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo dokud středy těsta nejsou pevné a pružné.
- Nechte korpusy několik minut vychladnout v pánvích a poté je vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Rozpusťte 1/4 šálku másla v mikrovlnné troubě. Přimíchejte kakaovou hmotu a dejte stranou.
- Rozpusťte 1/3 šálku polosladké čokolády s 1/4 šálku mléka, poté smíchejte a dejte stranou. V případě potřeby můžete použít 1/2 šálku čokolády pro extra hustou polevu.
- Vyšlehejte jeden šálek másla pokojové teploty ve stojanovém mixéru.
- Přilijte rozpuštěné máslo a kakaovou směs, promíchejte, aby se spojily, pak mísu vyškrábněte a znovu promíchejte. Přidejte moučkový cukr a míchejte na nízkém stupni. Vlijte rozpuštěnou a vychladlou čokoládovou ganache a poté přilijte asi 1/4 šálku mléka.
- Vyškrábejte mísu a promíchejte do hladka. Poleva by měla být hedvábná, jemná a šťavnatá.
- První vrstvu potřete máslovým krémem, přidejte na ni další vrstvu a opakujte, dokud nebude dort postavený.
- Poté dort pokryjte máslovým krémem a pomocí stěrky máslový krém roztočte, abyste dosáhli rustikálního efektu.