Jednoduchý rychlý banánový dort s úžasně vláčnou texturou potěší každého milovníka dezertů.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 1 hodinu
- Celkem: 1 hodina 30 minut
Ingredience
- 1 a ½ šálku rozmačkaných banánů
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 šálky hladké mouky
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 2 a ⅛ šálku bílého cukru
- ¾ šálku másla
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku podmáslí
Na polevu:
- ½ šálku změklého másla
- 220 g smetanového sýra
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 a ½ šálku moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 135 °C. Vymažte a vysypte formu moukou.
- V malé misce smíchejte rozmačkané banány s citronovou šťávou. Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Cukr a máslo utřete ve velké míse do světlé a nadýchané pěny, 3 až 4 minuty. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Střídavě zašlehejte moučnou směs s podmáslím.
- Vmíchejte banánovou směs. Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, přibližně 1 hodinu. Vyjměte koláč z trouby a vložte jej přímo do mrazničky na 45 minut. Díky tomu bude koláč velmi vlhký.
- Máslo a smetanový sýr utřete do hladka. Vmíchejte vanilku. Přidejte moučkový cukr a šlehejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí, pak na vysokých, dokud nebude poleva hladká.
- Polevu rozetřete na vychladlý dort.