Banánový dort

Jednoduchý rychlý banánový dort s úžasně vláčnou texturou potěší každého milovníka dezertů.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 1 hodinu
  • Celkem: 1 hodina 30 minut

Ingredience

  • 1 a ½ šálku rozmačkaných banánů
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 2 a ⅛ šálku bílého cukru
  • ¾ šálku másla
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku podmáslí

Na polevu:

  • ½ šálku změklého másla
  • 220 g smetanového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 a ½ šálku moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 135 °C. Vymažte a vysypte formu moukou.
  2. V malé misce smíchejte rozmačkané banány s citronovou šťávou. Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  3. Cukr a máslo utřete ve velké míse do světlé a nadýchané pěny, 3 až 4 minuty. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Střídavě zašlehejte moučnou směs s podmáslím.
  4. Vmíchejte banánovou směs. Těsto nalijte do připravené formy.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, přibližně 1 hodinu. Vyjměte koláč z trouby a vložte jej přímo do mrazničky na 45 minut. Díky tomu bude koláč velmi vlhký.
  6. Máslo a smetanový sýr utřete do hladka. Vmíchejte vanilku. Přidejte moučkový cukr a šlehejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí, pak na vysokých, dokud nebude poleva hladká.
  7. Polevu rozetřete na vychladlý dort.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang