Recept na pomerančové kuře

Hlavní jídlaKuřecí masoMarinádyMasoOmáčky
Pomerančové kuře

Tento recept je plný sladké citrusové chuti, sezamových semínek a šalvěje. Jeho příprava je překvapivě snadná – potřebujete jen velkou pánev.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 35 minut

Ingredience

Na pomerančovou omáčku:

  • Kůra z 1 pomeranče
  • 1/4 šálku pomerančové šťávy
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku vody
  • 1/3 šálku rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 šálku cukru

Na kuře:

  • 1,5 kg kuřecích stehen bez kůže a kostí
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 šálky rostlinného oleje na smažení
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 velká šalotka, nasekaná
  • Šalvěj
  • Sezamová semínka
  • Vařená bílá rýže

Postup

  1. Přísady na omáčku rozšlehejte ve střední misce. Odstavte.
  2. Kuřecí maso nakrájejte na asi 1 cm velké kostky. V misce rozšlehejte vejce se solí a černým pepřem a přidejte kuře. Promíchejte.
  3. V samostatné misce prošlehejte mouku a kukuřičný škrob. Kuře vyjměte z vajec děrovanou lžící nebo kleštěmi, přebytečná vejce nechte odtéct a poté je přendejte do směsi kukuřičného škrobu a dobře obalte.
  4. V bílé misce rozšleháme vejce a smícháme s nakrájeným syrovým masem.
  5. Na velkou pánev přidáme olej. Zahřívejte ho na středně vysoké teplotě. Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu vyzkoušet také tak, že do ní nasypete trochu mouky a ta by měla okamžitě zasyčet.
  6. Jakmile je olej rozpálený, smažte kuře ve dvou dávkách. Olej nemusí kuře zcela pokrýt – to nevadí. Smažte 3-4 minuty. Obraťte kousky kuřete a smažte, dokud není kuře propečené, tedy ještě asi 3 až 4 minuty. Celková doba vaření je asi 6-8 minut.
  7. Smažené kostky kuřete vyjměte a přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby mohlo kuře odkapat. Postup opakujte, dokud není všechno kuře hotové.
  8. Jakmile je kuře hotové, vylijte horký olej a pánev vytřete. Přidejte čerstvou lžíci oleje spolu s nasekaným česnekem a šalotkou. Chvíli povařte a poté přidejte omáčku. Omáčku vařte, dokud nezačne houstnout.
  9. Jakmile omáčka lehce probublává, přidejte osmažené kuře a promíchejte, aby se obalilo. Omáčka by měla nadále houstnout a lepit se na kuře.
  10. Nechte ještě minutu nebo dvě povařit. Pomerančové kuře podávejte na uvařené bílé rýži, ozdobené sezamovými semínky a čerstvými šalotkami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang