souvlaki-gd1ac20749_1920

Vyzkoušejte recept na marinované řecké kuřecí špízy. Fantastická chuť kuřecího masa. Marinádu lze použít i na vepřové maso.

Ingredience

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky soli
  • 700 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže – nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 6 dřevěných špejlí nebo podle potřeby

Na tzatziky

  • 1 (180 ml) balení obyčejného jogurtu řeckého typu
  • ½ okurky – oloupané, zbavené semínek a nastrouhané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky bílého octa
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 špetka soli

Postup

  1. Připravte si špízy: Ve velkém uzavíratelném sáčku smíchejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, oregano a sůl. Přidejte kuře, potřete ho marinádou, vytlačte přebytečný vzduch a sáček uzavřete a marinujte v chladničce 2 hodiny.
  2. Připravte omáčku: V míse smíchejte jogurt, okurku, olivový olej, ocet, česnek a sůl. Omáčku uložte do chladničky, aby se chutě promísily (1 až 2 hodiny).
  3. Dřevěné špejle namočte asi na 15 minut do misky se studenou vodou. Předehřejte venkovní gril na středně vysoký žár a rošt lehce potřete olejem.
  4. Vyjměte kuře z marinády a navlékněte ho na namočené špejle.
  5. Špízy opékejte na předehřátém grilu za častého otáčení, dokud nebudou ze všech stran propečené a kuře nebude uprostřed růžové, asi 7 až 8 minut z každé strany. Podávejte s omáčkou tzatziki.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang