Vyzkoušejte recept na marinované řecké kuřecí špízy. Fantastická chuť kuřecího masa. Marinádu lze použít i na vepřové maso.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky soli
- 700 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže – nakrájených na kousky velikosti sousta
- 6 dřevěných špejlí nebo podle potřeby
Na tzatziky
- 1 (180 ml) balení obyčejného jogurtu řeckého typu
- ½ okurky – oloupané, zbavené semínek a nastrouhané
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky bílého octa
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 špetka soli
Postup
- Připravte si špízy: Ve velkém uzavíratelném sáčku smíchejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, oregano a sůl. Přidejte kuře, potřete ho marinádou, vytlačte přebytečný vzduch a sáček uzavřete a marinujte v chladničce 2 hodiny.
- Připravte omáčku: V míse smíchejte jogurt, okurku, olivový olej, ocet, česnek a sůl. Omáčku uložte do chladničky, aby se chutě promísily (1 až 2 hodiny).
- Dřevěné špejle namočte asi na 15 minut do misky se studenou vodou. Předehřejte venkovní gril na středně vysoký žár a rošt lehce potřete olejem.
- Vyjměte kuře z marinády a navlékněte ho na namočené špejle.
- Špízy opékejte na předehřátém grilu za častého otáčení, dokud nebudou ze všech stran propečené a kuře nebude uprostřed růžové, asi 7 až 8 minut z každé strany. Podávejte s omáčkou tzatziki.