Recept na čerstvý smetanový špenát

PřílohyZeleninové přílohy
pexels-karolina-grabowska-6659557

Tento recept na krémový špenát je připraven z čerstvého baby špenátu a smetanového sýra. Je lahodně bohatý a krémový, avšak ne přehnaně silný. Recept dává 4 až 6 porcí.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • ½ lžičky jemné soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Malá špetka kajenského pepře (nepovinné, pro jemnou pálivost)
  • 450 g baby špenátu
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 110 g smetanového sýra nakrájeného na kousky
  • ¼ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, sůl, pepř a případně kajenský pepř. Vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
  2. Přidejte špenát po velkých hrstech a po každé hrsti promíchejte. Vařte, dokud všechen špenát nezvadne, asi 3 až 5 minut.
  3. Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi další 1 minutu.
  4. Do hrnce přidejte smetanový sýr. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud se sýr úplně nerozpustí a směs není krémová. Přidejte parmazán a promíchejte.
  5. Odstavte hrnec z ohně. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang