Setkali jste se na dovolené nebo třeba v oblíbeném filmu či knize s pokrmem mac and cheese a chtěli byste si jej připravit sami doma? K uvaření základního domácího mac and cheese vám bohatě postačí tři ingredience, a jídlo vás dokonale zasytí.
Mac and Cheese
Pokrm mac and cheese už u nás dávno není velkou neznámou. Syté jídlo z těstovin, sýra a mléka si zahrálo svou roli v řadě zámořských seriálů a filmů, o mac and cheese můžeme číst v knihách nebo se ním setkat na sociálních sítích.
Kdysi dokonce připravovali Mac and Cheese Kluci v akci, kteří k jeho přípravě použili mimo jiné muškátový oříšek a bobkový list.
Co je tedy mac and cheese? Jídlo mac and cheese (macaroni and cheese) je populární zejména ve Spojených státech, ale třeba také ve Velké Británii. Jeho základní verze se skládá z těstovin, mléka či smetany a sýra, nejčastěji čedaru.
Tradiční makaróny se sýrem se zapékají v troubě, ale mohou se připravovat i v hrnci na sporáku nebo z balené směsi. Sýr se často nejprve přidává do bešamelové omáčky.
Ve Spojených státech je mac and cheese považován za takzvané „comfort food“, tedy jídlo, které lidé jedí zejména pro to, aby si zlepšili náladu, cítili se lépe, nebo si třeba připomněli dětství.
Mac and cheese recept
Chcete si tedy doma vyzkoušet přípravu mac and cheese? Potřebné ingredience již s největší pravděpodobností máte, můžete se tedy pustit do akce.
Ingredience na mac and cheese
- 1 balení těstovin
- ¼ šálku másla
- ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř podle chuti
- 2 šálky mléka
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
Mac and cheese recept – postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Ve vroucí vodě vařte za občasného míchání těstoviny, dokud nejsou uvařené, ale pevné na skus, asi 8 minut.
- Současně v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku, sůl a pepř a míchejte do hladka, asi 5 minut. Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko.
- Pokračujte ve vaření a míchání, dokud směs nebude hladká a nebude bublat, asi 5 minut, přičemž dávejte pozor, aby se mléko nepřipálilo.
- Přidejte sýr čedar a míchejte, dokud se nerozpustí, 2 až 4 minuty.
- Sceďte těstoviny a vmíchejte je do sýrové omáčky, dokud se neobalí.
Mac n cheese recept
Připravit si můžete také zapečenou variantu pokrmu mac n cheese. Mac n cheese z trouby vám stoprocentně zachutná.
Mac n cheese ingredience
- 500 g kolínek
- 1/2 šálku nesoleného másla
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 2 a 1/2 šálku půl na půl
- 4 šálky rozdrobeného středně ostrého sýra čedar
- 2 šálky rozdrobeného sýra Gruyere
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky papriky
Mac n cheese – postup
- Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte vhodný pekáč máslem.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Po dosažení varu přidejte sušené těstoviny a vařte je o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu, aby byly al dente.
- Sceďte je a pokapejte trochou olivového oleje, aby se nelepily.
- Zatímco se voda vaří, rozdrobte sýry, promíchejte je a rozdělte na tři hromádky – přibližně 3 šálky na omáčku, 1 a 1/2 šálku na vnitřní vrstvu a 1 a 1/2 šálku na polevu.
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Přisypte mouku a prošlehejte ji. Za častého šlehání vařte přibližně 1 minutu.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte asi 2 šálky mléka, dokud nebude hladké. Za stálého šlehání pomalu přilévejte zbývající mléko, dokud se nespojí a nezahladí.
- Za častého šlehání pokračujte v zahřívání na středním ohni, dokud nezhoustne do velmi husté konzistence.
- Vmíchejte další 1 a 1/2 šálku sýra a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nezahladí.
- Ve velké míse smíchejte okapané těstoviny se sýrovou omáčkou a promíchejte, aby se zcela spojily. Polovinu těstovinové směsi nalijte do připravené zapékací misky.
- Navrch dejte 1 a 1/2 hrnku rozdrobených sýrů a na ně zbytek těstovinové směsi.
- Povrch posypte posledním 1 a 1/2 šálkem sýra a pečte 15 minut, dokud sýr nebude bublat a lehce zezlátne.
Macncheese recept
Receptů na mac and cheese (někdy též mac n cheese nebo macncheese) je opravdu hodně. Vyzkoušet můžete například tuto snadnou „sporákovou“ variantu.
Ingredience na macncheese
- 1 balení kolínek
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1/4 šálku kysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
Postup na macncheese
- Uvařte těstoviny dle návodu na obalu a dejte stranou.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte směs mouky a prošlehejte ji.
- Vařte 1 minutu, dokud směs mírně nezhnědne.
- Přidejte 1 šálek mléka a šlehejte, dokud směs nebude hladká.
- Přidejte zakysanou smetanu (nebo řecký jogurt) a šlehejte do hladka.
- Vařte na středním plameni, dokud směs nezhoustne (asi 3-5 minut), ale pozor – směs nesmíte nechat přejít varem.
- Jakmile je směs hustá (lepí se na hřbet stěrky), snižte teplotu na minimum a přidejte sýr.
- Šlehejte, dokud se sýr nerozpustí a směs není hladká. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl/koření.
- Přidejte uvařené těstoviny do hrnce se sýrovou omáčkou a míchejte, dokud se omáčka rovnoměrně nerozdělí.
- Nechte hotové macncheese 3-5 minut vychladnout nebo dokud sýrová omáčka trochu nezhoustne a nelepí se na nudle.
- Připravené macncheese podávejte teplé.
Americké makarony se sýrem – recept
Někoho může možná mírně mást výraz „mac“ v názvu mac and cheese. Jeho celé znění je totiž „macaroni“, což by někomu mohlo evokovat klasické makarony, tedy dlouhé těstoviny provazovitého tvaru, které jsou duté.
Makarony jako takové by se tedy s trochou nadsázky daly označit za krátké, duté špagety, v případě mac and cheese se ale opravdu nepoužívají. Jak tedy vypadají americké makarony se sýrem?
Americké makarony se sýrem jsou zkrátka a jednoduše krátké, často duté těstoviny se sýrovou omáčkou. V našich končinách se nejčastěji používají tradiční kolínka, poslouží vám ale třeba také penne.
Americké makarony se sýrem ingredience
- 1 šálek těstovin
- 1 lžíce másla
- 1/4 šálku cibule, nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžíce mouky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1/4 lžičky černého pepře, čerstvě mletého
- 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru
Americké makarony se sýrem postup přípravy – recept
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu a dejte stranou, než si připravíte sýrovou omáčku.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Na másle osmahněte cibuli a česnek, dokud nezprůsvitní.
- Do pánve přidejte mouku a promíchejte, aby se spojila a nezůstaly v ní suché kousky mouky.
- Do hrnce přidejte najednou mléko a černý pepř. Promíchejte. Neustále míchejte, dokud směs nezačne houstnout.
- Vmíchejte postupně a opatrně nastrouhaný sýr čedar, dokud se zcela nerozpustí a směs není hladká.
- Uvařené a scezené připravené těstoviny vložte do vhodné zapékací misky. Vmíchejte sýrovou směs, dokud se nespojí.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud povrch lehce nezhnědne.
- Americké makarony se sýrem nechte 10 minut vychladnout a podávejte.
Macaroni se sýrem
Domácí mac and cheese neboli macaroni se sýrem si můžete připravit také bez použití trouby, bohatě vám postačí vhodný hrnec nebo dostatečně velká a hluboká pánev.
Macaroni se sýrem ingredience
- 500 g těstovin
- 3 šálky vody
- 2 šálky mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička jemné mořské soli
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 až 4 šálky čerstvě nastrouhaného ostrého sýra čedar
- 1 šálek jemně nastrouhaného parmezánu
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Macaroni se sýrem postup
- Uvařte těstoviny. Ve velkém hrnci smíchejte těstoviny, vodu, mléko, dijonskou hořčici, mořskou sůl a česnekový prášek. Zahřívejte na středním plameni a každých několik minut těstoviny promíchejte, dokud voda nedosáhne bodu varu. Podle potřeby upravte teplotu, aby se udržovala ve varu.
- Pokračujte ve vaření těstovin a míchejte jednou až dvakrát za minutu, dokud nejsou těstoviny sotva al dente. Odstavte hrnec z ohně.
- Zkontrolujte, kolik škrobové vody na těstoviny v hrnci zůstalo. Pokud se vám zdá, že je jí více než asi 1/2 šálku, ponořte do ní žáruvzdornou odměrku, abyste přebytečnou vodu odstranili a zachránili, a pak ji odložte stranou.
- Přidejte sýr. Přidejte sýr k těstovinám a jemně míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Pokud se vám těstoviny zdají příliš suché, vmíchejte podle potřeby zpět trochu vyhrazené škrobové vody z těstovin.
- Dochuťte. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Podávejte teplé.
Těstoviny se sýrem – mac and cheese recept
Mac and cheese jsou v podstatě těstoviny se sýrem, které jsou ovšem připravené velmi specifickým způsobem, který jim dodává jejich charakteristickou chuť.
Těstoviny se sýrem mac and cheese ingredience
- 5 šálků mléka
- 500 g kolínek
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
Těstoviny se sýrem mac and cheese postup
- Ve velkém hrnci přiveďte mléko k varu. Opatrně a neustále míchejte.
- Přidejte těstoviny a za stálého míchání je vařte asi 10 minut.
- Vypněte oheň a přidejte čedar. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a těstoviny nejsou rovnoměrně obalené.
Sýrová omáčka z eidamu – recept
Chcete si připravit samostatnou sýrovou omáčku? Pokud máte doma eidam, můžete vyzkoušet tento skvělý recept na sýrovou omáčku z eidamu.
Sýrová omáčka z eidamu ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 šálek mléka
- 2 šálky strouhaného eidamu
Sýrová omáčka z eidamu postup
- Ve středně velké pánvi rozpusťte na střední stupeň máslo.
- Vmíchejte důkladně mouku a poté opatrně, po troškách a pomalu vmíchejte mléko.
- Jakmile bude směs dokonale hladká a spojená, přidejte nastrouhaný eidam.
- Sýrovou omáčku z eidamu důkladně promíchejte a můžete podávat.