Recept na dýňovou kaši

PřílohyZeleninové přílohy
pexels-karolina-grabowska-5421522

Dýňová kaše je základní podzimní a zimní ingrediencí, která přináší okamžitou sváteční pohodu. Ať už máte chuť na slané jídlo na všední večer, nebo na čerstvě upečené pečivo, dýňová příchuť se líbí všem a tato ingredience je univerzální pro použití v několika typech receptů.

Dýňové pyré může být zaměňováno s dýňovou náplní do koláčů. Mezi dýňovou kaší (pyré) a dýňovou koláčovou náplní (nazývanou také „směs na dýňový koláč“) je velký rozdíl.

Přestože se oba výrobky dodávají v plechovkách a jejich obaly vypadají téměř stejně, nelze je používat zaměnitelně. Do dýňového pyré se nic nepřidává, ale dýňová koláčová náplň se dodává s již přimíchaným dýňovým kořením a cukrem.

Co je dýňová kaše?

Uvařená dýně, která se rozmixuje nebo rozmačká v kuchyňském robotu, aby vznikla hladká kaše. Tuto kulatou oranžovou ingredienci lze péct, smažit, dusit, vařit nebo vařit v páře. Různé způsoby přípravy změní chuť pyré.

Při domácí přípravě se uvařená a měkká dýně rozmixuje v mixéru nebo kuchyňském robotu. Celý proces je poměrně snadný a jeho příprava trvá méně než hodinu. Pokud hledáte rychlý polotovar, je snadným řešením i koupě dýňového pyré v konzervě.

Jak vybrat dýni?

V závislosti na odrůdě dýně, kterou si vyberete, se bude mírně lišit barva, chuť i struktura. V obchodě se můžete setkat s obecnými názvy jako „koláčová“ nebo „cukrová dýně“. Tyto odrůdy vypadají kulatěji, jsou menší a mají oranžovou barvu. Jsou sladší a mají krémovější struktury než velké řezbářské dýně.

Velké dýně mají obvykle více vlhkosti, méně chuti a jsou vláknité. Preferovaná velikost dýně o hmotnosti 1 až 4 kilogramů je vynikající volbou; z kilové dýně se získá přibližně 1 šálek pyré. Nerozkrojenou dýni můžete skladovat asi dva měsíce na tmavém a chladném místě.

Dýně hokaido

Pokud použijete dýni hokaido (červená dýně kuri), nemusíte ji loupat, protože slupka po uvaření změkne. Z dýně hokaido o váze 1 kg získáte 0,5 kg dýňového pyré, což jsou asi 2 šálky.

Dýně hokaido je malá, široká, kulatá dýně, která je obvykle jasně červenooranžová. Dužina této dýně je žlutooranžová a má oříškovou chuť. Slupka je stejně jako u máslové dýně jedlá.

TIP: Přečtěte si, jak zpracovat dýni hokaido nebo připravit dýňové rizoto.

Využití dýňové kaše

Dýně nejen dobře chutná, ale je také plná živin, jako je antioxidant beta-karoten, draslík, vitamin C, bílkoviny a vláknina, takže ji přidejme do svých každodenních jídel.

Recepty

Dýňová kaše je vynikající jako základ polévek, dušených pokrmů, těstovin, rýžových jídel, nádivek, ovesných kaší, receptu na muffiny, chleba, sušenek a dokonce i snídaňových smoothies.

Zmrazení

Zbytky dýňového pyré lze zmrazit ve vzduchotěsně uzavíratelném plastovém sáčku v mrazničce po dobu několika měsíců. Před použitím nechte rozmrazit.

Dýňovou kaši můžete spotřebovat ihned nebo zmrazit na později.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na vitaminy a minerály, jako je mangan a vitamin K, které jsou důležité při hojení ran. Obsahují také zinek, minerál, který pomáhá imunitnímu systému v boji proti bakteriím a virům.

Jak sušit dýňová semínka?

Dýňová semínka lze sušit na slunci nebo v troubě při teplotě 50 °C po dobu 3 až 4 hodiny. Často je míchejte, aby se nespálila. Chcete-li sušená dýňová semínka upéct, vezměte je, promíchejte s olejem nebo solí a pečte v troubě předehřáté na 120 °C po dobu 10 až 15 minut.

Dýňová kaše – recept

Toto je jednoduchý způsob přípravy dýňového pyré. Dýni lze uložit do mrazáku pro pozdější použití v koláčích, muffinech apod.

Ingredience na dýňovou kaši

  • 1 cukrová dýně

Postup na dýňovou kaši

  1. Předehřejte troubu na 165 °C.
  2. Dýni rozkrojte napůl od stonku ke dnu. Odstraňte semena a dužinu. Každou polovinu zakryjte fólií.
  3. Pečte v předehřáté troubě fólií nahoru 1 hodinu nebo dokud nezměkne.
  4. Vyškrábněte dýňovou dužinu z půlek a rozmixujte ho v mixéru. Sceďte, abyste odstranili všechny zbývající vláknité kousky.
  5. Uchovávejte v mrazničce v sáčcích vhodných pro mrazení.

Recept na dýňové pyré

Vyzkoušejte jednoduchý recept na dýňové pyré a pak tuto senzační sezónní surovinu proměňte v koláče, palačinky a nádherné koláče. Dýni můžete vařit v páře nebo ji uvařit v mikrovlnné troubě.

Ingredience na dýňové pyré

  • 750 g dýně nebo máslové dýně
Dýňové pyré se hodí na koláče, do muffinů, ale i jako příloha.

Postup na dýňové pyré

  1. Dýni uvařte v páře, oloupejte ji, zbavte semínek a nakrájejte na stejně velké kostky. Kostky vložte do pařáku nebo cedníku nad hrnec s vroucí vodou a vařte 10 minut.
  2. Vyzkoušejte špičkou nože a pokud není dýně uvařená, vařte dalších 5 minut. Poté rozmačkejte a nechte vychladnout.
  3. Pokud chcete dýni ohřát v mikrovlnné troubě, rozkrojte ji napůl (není třeba ji loupat ani vyřezávat semínka) a vložte ji do mikrovlnné trouby řeznou stranou nahoru.
  4. Vařte 20 minut a poté zkontrolujte, zda je dužina měkká, a to tak, že do ní píchnete vidličkou. Pokud chcete, aby byla měkčí, vařte dál.
  5. Vydlabejte dužinu do mísy, rozmačkejte ji a nechte vychladnout.

Bramborovo dýňové pyré – recept

Nevíte, co se zbytky bramborové kaše? Přidejte do ní čerstvou dýni, která jí dodá sváteční barvu.

Ingredience na bramborovo dýňové pyré

  • 8 šálků oloupané koláčové dýně nakrájené na kostičky (asi 1 kg)
  • 8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky (asi 1 kg)
  • 1/2 až 3/4 šálku 2% mléka, rozděleno
  • 8 lžic změklého másla, rozděleno
  • 1 lžička soli, rozdělená
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky hrubě mletého pepře

Postup na bramborovo dýňové pyré

  1. Dýni vložte do velkého hrnce a přidejte vodu tak, aby byla zakrytá. Přiveďte ji k varu.
  2. Snižte teplotu a vařte odkryté 20-25 minut nebo do změknutí.
  3. Mezitím dejte brambory do jiného hrnce a přidejte vodu tak, aby byly zakryté. Přiveďte je k varu a poté snižte teplotu a vařte odkryté 10-15 minut nebo do změknutí.
  4. Brambory slijte a vraťte je do hrnce. Rozmačkejte je, přidejte 1/4 šálku mléka, 4 lžíce másla a 1/2 lžičky soli.
  5. V případě potřeby přidejte další mléko, abyste dosáhli požadované konzistence. Přendejte do misky a udržujte v teple.
  6. Dýni nechte okapat, poté ji vraťte do pánve. Rozmačkejte ji, postupně přidávejte zbývající máslo a sůl a tolik zbývajícího mléka, abyste dosáhli požadované konzistence.
  7. Lžící rovnoměrně přelijte brambory. Lžící nebo nožem prokrojte zeleninovou kaši, aby se zavrtala.
  8. Pokapejte olivovým olejem a posypte pepřem. Ihned podávejte.

TIP: Místo brambor můžete použít zbytky bramborové kaše, kterou po ohřátí pokapejte dýňovou směsí.

Bramborovo-dýňová kaše s česnekem – recept

Pokud vám chybí inspirace, raději se pusťte do mačkání, protože tento recept je prostě úchvatný. Kaši podávejte třeba k obalované mozzarelle.

Ingredience na bramborovo-dýňovou kaši s česnekem

  • 1 neoloupaná hlavička česneku s oddělenými stroužky
  • olivový olej ve spreji na vaření
  • 400 g oloupaných a nakrájených brambor Desiree
  • 500 g máslové dýně, oloupané, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce mléka
  • 40 g nasekaného másla
  • 2 lžíce nasekaných listů čerstvé petrželky

Postup na bramborovo-dýňovou kaši s česnekem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Na připravený plech položte česnek. Postříkejte olejem.
  3. Pečte 12 až 15 minut nebo dokud nezměkne.
  4. Nechte 10 minut stát nebo dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Česnek vymačkejte ze slupek. Slupky vyhoďte.
  5. Mezitím vařte brambory a dýni ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou 10 minut nebo dokud nezměknou.
  6. Nechte okapat, poté vraťte do pánve a přidejte česnek. Rozmačkejte na téměř hladkou kaši.
  7. Přidejte mléko a máslo. Osolte a opepřete. Promíchejte. Podávejte posypané petrželkou.

Recepty – hokaido

Níže naleznete recepty na úpravu dýně hokaido – varianty pečené dýně hokaido a další způsoby zpracování.

Pikantní zapečená dýně hokaido – recept

Tyto pikantní pečené dýňové klínky z dýně hokaido jsou jednoduchou, zdravou a chutnou vegetariánskou přílohou. Dýně s tenkou slupkou, známá také jako červená dýně kuri, má jedlou slupku, což usnadňuje přípravu tohoto receptu z dýně hokaido.

Ingredience na pikantní zapečenou dýni hokaido

  • 1 malá dýně hokaido, 1 kg
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky jemnozrnné mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce medu na pokapání
  • mikrozelenina na ozdobu (volitelně)

Postup na pikantní zapečenou dýni hokaido

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Rozkrojte dýni napůl a lžící vydlabejte semínka. Ostrým nožem ji nakrájejte na klínky silné asi jeden palec.
  3. Dýňové klínky vložte do mísy a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se dobře spojily.
  4. Přidejte koření a promíchejte. Rukama koření zapracujte do dýňových klínků.
  5. Dýňové plátky naaranžujte v jedné vrstvě na připravený plech.
  6. Dýni pečte asi 20 minut, dokud nebude zvenku zlatavá a uvnitř měkká.
  7. Přendejte na servírovací talíř, pokapejte medem a případně posypte mikrozeleninou.

Rizoto z dýně hokaido

Připravte si netradiční rizoto z dýně hokaido. Recept pro dvě porce je jednoduchý a nezabere ani hodinu.

Ingredience na rizoto z dýně hokaido

  • 200 g rýže na rizoto (např. rýže Arborio)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 dýně hokaido
  • 3 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého vína
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • 40 g másla (nakrájené na kostičky)
  • 1 lžička cukru
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a pepř
  • 1 dýně hokaido k podávání

Postup na rizoto z dýně hokaido

  1. Šalotku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Dýni rozpůlte, lžící vyjměte střed a nakrájejte ji nadrobno (asi 1 cm x 1 cm).
  2. Cibuli a česnek osmahněte na troše rostlinného oleje, dokud nezprůsvitní. Přidejte rýži na rizoto a pokračujte v restování.
  3. Nyní přidejte kostky dýně a restujte, dokud mírně nezměkne.
  4. Podlijte bílým vínem a pokračujte ve vaření.
  5. Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně 4-5krát, a pokračujte ve vaření rýže (přibližně 15 minut). Vývar přidávejte tak dlouho, dokud nebude dno pánve bez tekutiny.
  6. Uvařenou rýži na rizoto sundejte ze sporáku, přidejte parmezán a máslo a podle chuti dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nechte 2 minuty odstát se zavřenou pokličkou.
  7. Případně můžete rizoto podávat ve vydlabané dýni. Za tímto účelem vytvořte malý podstavec tak, že z nejširší strany vyříznete kousek dýně hokaido.

Dýňové rizoto – s kuřecím masem například, je skvělým způsobem, jak si vychutnat chutě této sezóny, a jak do jídla zakomponovat sladkou chuť dýně. Jedná se o pokrm, který lze podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu a který si můžete vychutnat kdykoli během roku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang