Vyzkoušejte tento recept na datlový pudink s karamelovým přelivem – snadný recept na vynikající malý dezert.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 225 g celých datlí
- 175 ml vroucí vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 175 g hladké mouky, plus další na vymazání
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 vejce
- 85 g změklého másla a další na vymazání
- 140 g cukru
- 2 lžíce černé tresti
- 100 ml mléka
Na karamelovou omáčku
- 175 g světlého cukru
- 50 g másla, nakrájené na kousky
- 225 ml dvojité smetany
- 1 lžíce černé tresti
Postup
- Vypeckujte a nakrájejte 225 g datlí medjool na drobno, vložte je do mísy a zalijte 175 ml vroucí vody.
- Nechte je asi 30 minut vychladnout a dobře nasáknout, pak je trochu rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
- Vymažte máslem a vysypte moukou sedm mini pudinkových formiček a postavte je na plech. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Zatímco se datle namáčejí, připravte pudinky. Smíchejte 175 g hladké mouky a 1 lžičku sody bikarbony a v samostatné misce rozšlehejte 2 vejce.
- Ve velké míse šlehejte 85 g změklého másla a 140 g cukru demerara několik minut do mírně krémové konzistence. Po částech přidávejte vejce a mezi jednotlivými přídavky je dobře prošlehejte.
- Přišlehejte 2 lžíce černé tresti a poté pomocí velké kovové lžíce jemně vmíchejte třetinu mouky a sody bikarbony a polovinu 100 ml mléka, přičemž dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu mouku a všechno mléko.
- Do pudinkového těsta vmíchejte namočené datle. Směs může v tomto okamžiku vypadat trochu sraženě a bude připomínat měkké, husté těsto.
- Lžící ho rovnoměrně rozdělte do forem a pečte 20-25 minut, dokud nevykyne a neztuhne.
- Mezitím dejte 175 g světlého cukru muscovado a 50 g kousků másla na omáčku do středně velkého hrnce s polovinou 225 ml dvojité smetany.
- Za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Vmíchejte 1 lžíci černé tresti, mírně zvyšte teplotu a nechte směs 2-3 minuty probublávat, dokud nezíská sytou karamelovou barvu, a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Sundejte pánev z ohně a zašlehejte zbytek dvojité smetany.
- Vyjměte pudinky z trouby. Nechte je několik minut v plechovkách, pak je dobře uvolněte od stěn plechovek malým nožem na paletu a teprve potom je vyklopte.
- Můžete je podávat hned s omáčkou, ale budou ještě lepivější, když je necháte den nebo dva obalené v omáčce. K tomu nalijte asi polovinu omáčky do jedné nebo dvou nádob na servírování v troubě.
- Obrácené pudinky posaďte na omáčku a pak je přelijte zbytkem omáčky. Přikryjte je volným stanem z alobalu, aby se omáčka nerozmazala (není třeba ji chladit).
- Když jsou pudinky připravené k podávání, rozehřejte troubu na 180 °C. Pudinky ohřívejte stále přikryté 15-20 minut nebo dokud omáčka nezačne bublat. Podávejte je samotné nebo se smetanou či pudinkem.