Fondán

Tento požitkářský recept na klasický fondán, z kondenzovaného mléka, je dokonalá celoroční pochoutka, která se skvěle hodí i jako dárek pro rodinu a přátele.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 50 minut

Ingredience

  • 125 g osoleného másla
  • 397 g plechovky kondenzovaného mléka
  • 460 g světlého cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 lžičky vanilkové pasty

Postup

  1. Čtvercovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte ji pečicím papírem. Máslo, kondenzované mléko, cukr a mléko dejte do velkého hrnce na mírný oheň. Průběžně míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 10 minut, dokud směs nedosáhne na teploměru nebo sondě 115 °C.
  3. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na 110 °C. Přidejte vanilku a šlehejte ve stojanovém mixéru nebo elektrickým ručním šlehačem, dokud se nezchladí na 60 °C. To pomůže rozbít případné velké krystaly cukru. Fondán by měl být hustý a matný.
  4. Lžící přendejte fondán do připravené formy a lžící jej přitlačte, aby byl povrch hladký. Nechte ztuhnout a poté nakrájejte na čtverce.
  5. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang