Tento požitkářský recept na klasický fondán, z kondenzovaného mléka, je dokonalá celoroční pochoutka, která se skvěle hodí i jako dárek pro rodinu a přátele.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 125 g osoleného másla
- 397 g plechovky kondenzovaného mléka
- 460 g světlého cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky vanilkové pasty
Postup
- Čtvercovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte ji pečicím papírem. Máslo, kondenzované mléko, cukr a mléko dejte do velkého hrnce na mírný oheň. Průběžně míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 10 minut, dokud směs nedosáhne na teploměru nebo sondě 115 °C.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout na 110 °C. Přidejte vanilku a šlehejte ve stojanovém mixéru nebo elektrickým ručním šlehačem, dokud se nezchladí na 60 °C. To pomůže rozbít případné velké krystaly cukru. Fondán by měl být hustý a matný.
- Lžící přendejte fondán do připravené formy a lžící jej přitlačte, aby byl povrch hladký. Nechte ztuhnout a poté nakrájejte na čtverce.
- Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny.