Takto se připravuje pravé Tiramisu na italský způsob! Vrstvy krému jsou luxusní a bohaté, ale ne mastné a těžké jako zjednodušené verze se šlehačkou.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 1/2 šálku (110 g) krupicového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- 1 a 1/4 šálku černé kávy, horké a silné
- 2 lžíce (nebo více) Frangelico nebo Kahlua, nebo jiný likér dle výběru
- 200 g (24-30) máslových sušenek
- kakao na posypání
Postup
- Žloutky a cukr šlehejte ve stojanovém mixéru nebo elektrickým šlehačem po dobu 10 minut nebo dokud nezmění barvu ze žluté na světle žlutou (téměř bílou) a nezhoustnou.
- Přidejte vanilku a mascarpone a šlehejte, dokud se nespojí. Směs přendejte do mísy, dejte stranou.
- Vyčistěte mísu a šlehač. Přidáme bílky a šleháme, dokud nejsou tuhé (3 minuty, měly by být bílá pěna).
- Do bílků přidejte 1/2 krému. Opatrně zamíchejte. Když je většina zapracována, přidejte zbývající krém a míchejte, dokud se nespojí.
- Smíchejte kávu a likér. Rychle do ní namočte sušenky a vyložte jimi dno čtvercové misky o průměru 8 cm.
- Potřete polovinou krému a navrch dejte další vrstvu sušenek máčených v kávě. Poté potřete zbývajícím krémem.
- Přikryjte a uložte do chladničky alespoň na 4 až 5 hodin, nejlépe přes noc.
- Těsně před podáváním posypte kakaovým práškem – buď před krájením, nebo až na talíři.