Portugalské pudinkové koláče Pasteis de nata s charakteristickou vločkovou krustou a sladkou pudinkovou náplní jsou světoznámé a neuvěřitelně chutné. Tento recept vám ukáže, jak je připravit ze základních surovin. Jistě si také připravte jednoduché svatební koláčky.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 25 minut
- Přídavný čas: 2 hodiny 35 minut
- Celkem: 4 hodiny
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- ⅓ šálku studené vody
- 1 tyčinka kvalitního nesoleného másla, zcela změklého, rozděleného na části
- ¾ šálku bílého cukru
- ¼ šálku vody
- 1 lžíce vody
- 1 tyčinka skořice
- 1 citron, nakrájený na velké proužky
- ⅓ šálku hladké mouky
- 1 a ½ šálku mléka
- 6 velkých žloutků
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl a studenou vodu. Míchejte dřevěnou lžící, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy. Těsto by mělo být lepkavé; upravte ho větším množstvím mouky nebo vody.
- Přeneste těsto na dobře pomoučněný povrch. Povrch těsta poprašte ještě trochou mouky. Hněťte 1 až 2 minuty, aby se vytvořilo kulaté těsto. Přikryjte a nechte 15 až 20 minut stranou.
- Těsto rozválejte na čtverec o tloušťce asi 1/8 palce a podle potřeby poprašte moukou; těsto by mělo být stále lepkavé.
- Pomocí silikonové stěrky rozetřete 1/3 másla na 2/3 čtverce a nechte 1/2 cm okraj. Nemastnou stranu překlopte na střed čtverce a opačný konec přeložte jako dopis. Okraje podle potřeby zarovnejte.
- Těsto otočte škrabkou, aby se odlepilo od pracovní desky; poprašte ho moukou. Obraťte a posypte další moukou. Těsto rozválejte na obdélník o tloušťce 1/8 palce a okraje podle potřeby opatrně roztáhněte.
- Na 2/3 těsta rozetřete další 1/3 másla. Přeložte na třetiny. Přeneste na vyložený plech a zmrazte, dokud máslo mírně nevychladne, asi 10 minut.
- Těsto posypeme moukou a rozválíme na čtverec o tloušťce něco málo přes 1/8 palce. Těsto potřete zbývajícím máslem a na horním okraji nechte 1 až 1,5palcový okraj.
- Vodou lehce navlhčete nemastný okraj. Těsto srolujte do tvaru špalíku od spodního okraje. Posypte ho ještě moukou a konce podle potřeby vyleštěte.
- Těsto uzavřete potravinovou fólií a uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- V hrnci smíchejte cukr, 1/4 šálku plus 1 lžíci vody, skořici a citronovou kůru. Vařte na mírném ohni bez míchání, dokud sirup nedosáhne 100 °C. Odstavte z ohně.
- Předehřejte troubu na 288 stupňů °C. Vymažte formu na muffiny s 12 košíčky.
- Ve studeném hrnci velmi důkladně prošlehejte mouku, sůl a studené mléko. Za stálého šlehání vařte na mírném ohni, dokud mléko nezhoustne, asi 5 minut. Odstavte z ohně a nechte alespoň 10 minut vychladnout.
- Do vychladlého mléka zašlehejte žloutky. Přidejte cukrový sirup a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se nespojí. Krém přecedíme do skleněné odměrky.
- Těsto rozbalte a na koncích ořízněte případné nerovnoměrné kousky. Pomocí nože nakrájejte špalek na 12 stejných dílů; prořízněte je.
- Do každého košíčku na muffiny vložte kousek těsta. Palec lehce namočte do studené vody. Vtlačte palec do středu víčka; přitlačte těsto ke dnu a nahoru po stěnách košíčku, dokud nedosáhne alespoň 1/8 palce za vrchol. Každý košíček naplňte do 3/4 pudinkem.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud těsto nezhnědne a nevybublá a na povrchu se nezačnou dělat puchýře a karamelizovat, asi 12 minut. Koláče krátce nechte vychladnout a podávejte teplé.