Tyto palačinky jsou velmi vítanou změnou oproti běžným palačinkám. Skvělé jsou s javorovým sirupem nebo brusinkovou omáčkou.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Smažení: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 330 g sladkých brambor
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 3 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 rozšlehaná vejce
- 1 a ½ šálku mléka
- ¼ šálku rozpuštěného másla
Postup
- Sladké brambory vložte do středně velkého hrnce s vroucí vodou a vařte, dokud nezměknou, asi 15 minut. Slijte je a ihned ponořte do studené vody, aby se uvolnila slupka. Slijte vodu, odstraňte slupky, nakrájejte a rozmačkejte.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. V samostatné středně velké míse smíchejte rozmačkané sladké brambory, vejce, mléko a máslo. Směs sladkých brambor vmíchejte do moučné směsi a vytvořte těsto.
- Rozehřejte lehce vymaštěnou pánvičku na středně vysoké teplotě. Směs těsta nakapejte na připravenou pánvičku po vrchovatých lžících a smažte dozlatova, přičemž jednou otočte stěrkou, když se na povrchu začnou dělat bubliny.