Není to asi nikterak přehnaně objevný recept. Je to zkrátka nejoblíbenější křehké máslové těsto plné hedvábně krémové náplně, která je připravená smícháním citronového krému ovoněného rozmarýnem s mascarpone.

Navrch už jen pořádný kopec nadýchané šlehačky, hrst křupavých pusinek a tolik čerstvého ovoce, kolik se tam jen vejde. Tenhle recept možná není objevný, ale už při první lžičce zapomenete na starosti a trápení i okolní svět a čas se na chvíli naprosto zastaví. Tak moc jsou dobré.

TIP: Skvělou alternativou s ovocem je jahodový cheesecake a jako poleva se dá využít, jak na cheesecake, tak na tartaletky, slaný karamel.

Letní tartaletky – recept

Ingredience na letní tartaletky (na 4 tartaletky o průměru 12 cm)

Sladké máslové těsto Pâte Sucrée: 

  • 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky 
  • 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko) 
  • 30 g mandlové mouly nebo jemně mletých mandlí 
  • 1 špetka soli 
  • 1/4 vanilkového lusku 
  • 1 vejce 
  • 250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko) 

Pusinky: 

  • 2 bílky 
  • 125 g krupicového cukru 

Citronový krém Lemon curd s tymiánem: 

  • 4 žloutky 
  • 70 g krupicového cukru 
  • 70 ml citronové šťávy 
  • jemně strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu 
  • 70 g másla 
  • 2-3 snítky tymiánu nebo citronového tymiánu (lze vynechat)

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g citronového krému Lemon curd s rozmarýnem
  • moučkový cukr podle chuti

Na dokončení:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33-40% tuku)
  • jahody, maliny, borůvky (kanadské či české), třešně, ostružiny, rybíz, angrešt, klínky meruněk (zkrátka cokoli máte rádi a máte to po ruce)
  • jedlé kvítky na ozdobu (heřmánek, sedmikrásky)

Postup na letní tartaletky

  1. Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta.
  2. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli.
  3. Těsto rozdělte na poloviny, zabalte je do fólie. Jednu uložte do mrazáku na příště (nezapomeňte si někam poznačit, o jaké těsto se jedná a kdy jste ho připravili) a druhou polovinu nechte alespoň 4 hodiny chladit v lednici. 
  4. Připravte pusinky. Troubu předehřejte na 100 °C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení. Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou.
  5. Když se cukr v bílcích zcela rozpustí, sejměte místu z vodní lázně a došlehejte sníh pomocí robotu.
  6. Šlehejte na střední výkon asi 6-8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky.
  7. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte sáček se zdobícím nástavcem a na pečící papír stříkejte špičky sněhu.
  8. Nechte takto připravené pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout. Pusinek bude daleko víc, než budete potřebovat.
  9. Z menšího množství se ale nepřipravují dobře, proto je lepší jich udělat více a ze zbytku připravit třeba dokonalý pohár Eton mess!
  10. Připravte citronový krém Lemon curd s tymiánem. Všechny ingredience (žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru, máslo i větvičky tymiánu) vložte do rendlíku a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí (můžete zahřívat i nad vodní parou).
  11. Vyjměte tymiánové větvičky a nechte krém vychladnout. Po vychladnutí krásně ztuhne. Uložte do lednice. 
  12. Připravte korpusy. Vychlazené těsto propracujte (pokud je moc tvrdé, chvilku počkejte) a vyválejte na plát o tloušťce 4 mm. Rozváleným těstem vyložte 4 tartaletkové formičky o průměru 12 cm.
  13. Urovnejte, vtlačte do všech prohlubní a přesahující okraje odkrojte nožem. Dno propíchejte vidličkou a takto připravené korpusy uložte na 30 minut do lednice.
  14. Mezitím zahřejte troubu na 180 °C. Korpusy vyložte papírem na pečení a zatěžkejte keramickými kuličkami na pečení nebo obyčejnými suchými fazolemi nebo cizrnou, aby se během pečení nevyboulily.
  15. Zatížené pečte 15 minut. Pak zátěž odstraňte a pečte dozlatova, bude to trvat už jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.  
  16. Připravte náplň – mascarpone vyšlehejte s citronovým krémem dohladka a vzniklou náplň rozdělte mezi upečené korpusy. Pokud nechcete tartaletky ihned servírovat, uložte je do lednice. Pár hodin odležení jim dokonce prospěje.
  17. Šlehačku vyšlehejte dotuha, navršte ji na tartaletky a ozdobte podle fantazie letním ovocem, pusinkami a jedlými kvítky.

Poznámky

Tyto tartaletky můžete péct celé léto (koneckonců máte v mrazáku těsto) a pokaždé použít jinou náplň a jiné ovoce. Citronový krém nemusíte ochucovat bylinkami nebo můžete zvolit jiné (rozmarýn, mátu, levanduli) či ho zaměnit za mučenkový krém passion fruit curd nebo pomerančový krém orange curd.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang