Těmito ořechy můžete ozvláštnit svůj oblíbený salát nebo je mlsat jen tak. Způsob přípravy je jednoduchý a efektivní. Ořechy se rovnoměrně obalí a jsou perfektně křupavé.
Pralinky pocházejí z Francie, kde se původně vyráběly z mandlí obalených v cukru a koření. Dnes se pralinky mohou vyrábět z různých druhů ořechů, včetně lískových oříšků, kešu a pekanových ořechů.
Ať už se jmenují jakkoli nebo odkudkoli, jedno je jisté – karamelizované ořechy určitě potěší každého mlsouna.
Ořechy
Ořechy jsou velmi oblíbenou potravinou. Jsou chutné, pohodlné a lze je konzumovat při všech druzích diet – od keto až po veganskou. Přestože mají vysoký obsah tuku, mají řadu působivých zdravotních a váhových benefitů.
Ořechy jsou jádra semen, která se hojně používají při vaření nebo se konzumují samostatně jako svačina. Obsahují tvrdou, nepoživatelnou vnější skořápku, kterou je obvykle třeba rozlomit, aby se uvolnilo jádro uvnitř. Většinu ořechů naštěstí můžete v obchodě koupit již vyloupané a připravené ke konzumaci.
Zde jsou některé z nejčastěji konzumovaných ořechů:
- mandle
- para ořechy
- kešu ořechy
- lískové ořechy
- makadamové ořechy
- pekanové ořechy
- piniové oříšky
- pistácie
- vlašské ořechy
Pravidelná konzumace ořechů může zlepšit vaše zdraví v mnoha ohledech, například tím, že snižuje riziko cukrovky a srdečních onemocnění a také hladinu cholesterolu a triglyceridů.
Tato výživná pochoutka s vysokým obsahem vlákniny může dokonce napomáhat hubnutí – navzdory vysokému počtu kalorií. Pokud je jíte s mírou, jsou ořechy chutným doplňkem zdravé a vyvážené stravy.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou stromové ořechy patřící do čeledi vlašských ořechů. Jsou bohaté na živiny, obsahují omega-3 tuky, antioxidanty a další látky, které mohou zlepšit zdraví mozku a předcházet srdečním onemocněním a rakovině.
Tyto ořechy lze snadno zařadit do jídelníčku, protože je lze jíst samotné nebo je přidávat do mnoha různých potravin. Jednoduše řečeno, konzumace vlašských ořechů může být jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro zlepšení svého zdraví.
Pražené vlašské ořechy – recept
Pražené vlašské ořechy jsou skvělou svačinkou, zde se dozvíte, jak je opéct, aby byly dokonale voňavé. Podle množství vlašských ořechů, které budete potřebovat, změřte recept.
Ingredience na pražené vlašské ořechy
- ¼ šálku vlašských ořechů
Postup na pražené vlašské ořechy
- Předehřejte troubu na 175 °C. Ořechy rozložte na plech v jedné vrstvě.
- Pečte 8 až 10 minut a často kontrolujte.
- Opečte tolik vlašských ořechů, kolik budete potřebovat – jen se ujistěte, že jsou v jedné vrstvě.
Recept na pražené ořechy v cukru
Nebudete věřit, jak snadné je to udělat, a je to perfektní dárek pro rodinu a přátele! Recept zabere 40 minut a je pro 3 šálky pražených ořechů.
Ingredience na pražené ořechy v cukru
- 1 velký vaječný bílek
- ½ šálku cukru
- ¼ šálku hnědého cukru, baleného
- 2 lžičky skořice
- 2 šálky syrových mandlí
- 1 šálek syrových pekanových ořechů
Postup na pražené ořechy v cukru
- Předehřejte troubu na 150 °C. Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- V malé misce ušlehejte bílek s 1 lžící vody do pěny, asi 2 minuty a dejte stranou.
- Ve střední misce smíchejte cukry a skořici a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mandle, pekanové ořechy a bílkovou směs, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte směs hnědého cukru, až se rovnoměrně obalí.
- Mandlovou směs rozprostřete na připravený plech v rovnoměrné vrstvě. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, v polovině pečení promíchejte.
- Před podáváním nechte zcela vychladnout.
Pražené ořechy v karamelu – recept
Chutná pochoutka, která může být trochu návyková. Tyto ořechy jsou tak lahodné, že si budete muset udělat dvojnásobek.
Ingredience na pražené ořechy v karamelu
- 200 g směsi ořechů, zkuste pekanové ořechy, mandle, lískové ořechy, pistácie
- 140 g moučkového cukru
- 3 lžíce Grand Marnier
Postup na pražené ořechy v karamelu
- Všechny ingredience smíchejte na pánvi a dejte na mírný oheň. Neustále míchejte, aby směs zkaramelizovala a zhnědla, a ujistěte se, že jsou všechny ořechy dobře obalené.
- Ořechy nasypte na mastný papír. Nebojte se, že budou slepené, protože po vychladnutí je lze oddělit. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 1 týden.
Recept na vlašské ořechy v karamelu
Tyto křupavé karamelizované ořechy jsou skvělým občerstvením na večírek. Můžete je také podávat v salátu nebo jimi posypat domácí zmrzlinu. Recept zabere necelou půl hodinu a je pro 12 porcí.
Ingredience na vlašské ořechy v karamelu
- 1 a 1/2 šálku půlek syrových vlašských ořechů
- 1/2 šálku cukru
- 1/8 lžičky hrubé soli
Postup na vlašské ořechy v karamelu
- Předehřejte troubu na 175 °C a umístěte rošt doprostřed trouby.
- Vlašské ořechy rozložte na plech v jedné vrstvě. Pečte 5 minut, až mírně ztmavnou a začnou vonět.
- Pokud nejsou dostatečně opečené, opékejte je ještě 1 až 2 minuty. Dávejte pozor, abyste je nespálili.
- Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
- Jakmile je karamelizovaný cukr hotový, musíte pracovat rychle. Nezapomeňte si proto všechno připravit.
- Vychladlé vlašské ořechy dejte do mísy poblíž sporáku. Vyložte plech s okrajem silikonovou podložkou na pečení nebo pečicím papírem a umístěte jej poblíž sporáku. Připravte si dvě vidličky.
- Do středně velkého hrnce se silným dnem nasypte cukr a postavte ho na střední teplotu. Když se cukr začne rozpouštět, míchejte dřevěnou lžící.
- Míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí a nezíská středně jantarovou barvu, což je 5 až 10 minut (přesná doba závisí na vaší varné desce).
- Jakmile se cukr rozpustí a získá středně jantarovou barvu, přidejte do pánve vlašské ořechy. Rychle promíchejte a ujistěte se, že je každý kousek obalený tekutým cukrem.
- Jakmile jsou vlašské ořechy obaleny cukrovou směsí, rozložte je na připravený plech. Pomocí dvou vidliček oddělte ořechy od sebe a pracujte velmi rychle. Posypte ořechy solí.
- Ořechy nechte zcela vychladnout. Přendejte je do vzduchotěsné nádoby a skladujte až týden při pokojové teplotě.
TIP: Vyzkoušejte recepty na karamelovou polevu, jablka v karamelu, karamelový popcorn, domácí slaný karamel (recept) nebo recept na zmrzlinu.
Nejlepší karamelizované ořechy – recept
Tyto snadné karamelizované pekanové ořechy jsou tak dobré a přitom tak jednoduché. Připravíte je za méně než 10 minut, takže není důvod, proč je neudělat hned.
Ingredience na nejlepší karamelizované ořechy
- 100 g celých pekanových ořechů
- 1 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce měkkého hnědého cukru
Postup na nejlepší karamelizované ořechy
- Pekanové ořechy vložte do hrnce a zapněte oheň. S hrncem trochu pohybujte, aby se nepřipálily.
- Když pekanové ořechy začnou trochu hnědnout, vyklopte je do mísy a do hrnce dejte med a cukr.
- Když začnou bublat, promíchejte je dřevěnou lžící. Nechte ho minutu probublávat a pak vyklopte pekanové ořechy a promíchejte, aby se obalily v karamelu.
- Pekanové ořechy vyklopte na nepřilnavý pečicí papír a nechte je vychladnout a ztuhnout.
TIP: Do směsi cukru a medu můžete přidat další příchutě, například skořici, zázvor nebo směs koření, a to přidáním ½ lžičky koření.
Karamelizované ořechy v medu – recept
Tento rychlý, snadný a velmi chutný recept na kandované vlašské ořechy s medovou polevou se skvěle hodí do salátů, k sýru nebo jako jednoduchá svačinka. Připravíte ho během 10 minut a je pro 6 porcí.
Ingredience na karamelizované ořechy v medu
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 šálky půlek vlašských ořechů
- 1/3 šálku syrového medu
- 1/8 lžičky mořské soli (při použití soleného másla sůl vynechte)
Postup na karamelizované ořechy v medu
- Připravte si pečicí papír nebo lehce nastříkejte silonovou podložku na pečení. Odložte stranou.
- Předehřejte velkou pánev na středním/vysokém ohni. Přidejte máslo, vlašské ořechy, sůl a med. Za stálého míchání vařte, dokud se ořechy neusmaží a med nezkaramelizuje, asi 3 minuty.
- Horké ořechy přendejte na papír nebo podložku na pečení. Rovnoměrně je rozprostřete a nechte vychladnout.
- Když ořechy vychladnou na pokojovou teplotu a jsou mírně lepkavé, oddělte je od sebe, aby se neslepily.
- Jakmile ořechy zcela vychladnou a přestanou být lepkavé, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.
Jak udělat karamel?
Tato snadná karamelová omáčka je bohatá a lahodná a hodí se do nejrůznějších receptů! Použijte ji jako náplň do slaného karamelového dortu, pokapejte s ní zmrzlinu nebo prostě jezte tu nejlepší karamelovou omáčku po lžičkách.
Ingredience na jak udělat karamel
- 1 šálek cukru
- 6 lžic nesoleného másla, pokojová teplota
- 1/2 šálku smetany
- 1/2 až 1 lžička mořské soli
Postup, jak udělat karamel
- V pánvi se silným dnem zahřívejte cukr na středně nízké teplotě, dokud se úplně nerozpustí, a každých asi 20 sekund pánví jemně otáčejte.
- Cukr začne tvořit hrudky a pak se pomalu rozpustí. Buďte trpěliví a dávejte pozor, aby se nepřipálil.
- Jakmile se cukr rozpustí, ihned jej stáhněte z ohně a vmíchejte máslo. Směs bude prudce bublat. Děláte to správně.
- Poté přilijte hustou smetanu a 1/2 lžičky mořské soli. Míchejte, dokud se vše nespojí. Ochutnejte lžíci vychlazeného karamelu. V případě potřeby přidejte zbývající mořskou sůl podle chuti!
- Nalijte do malé misky nebo hrnečku a před použitím nechte zcela vychladnout.
- Karamel můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 1 měsíce nebo v mrazáku po dobu 3 měsíců.
Ujistěte se, že používáte kvalitní máslo. Karamel se vyrábí z tak málo ingrediencí, že kvalita másla a smetany opravdu vynikne.
Pro hustší karamel přidejte pouze 1/3 šálku smetany. Na závěr můžete přidat libovolné doplňky, které máte rádi, např. lžičku vanilkového extraktu, skořici, zázvor, možností je nekonečně mnoho.