Připravte si klasický americký dezert z vanilkového piškotu, smetanového krému a čokoládové ganache.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 33 minut
- Celkem: 1 hodina 3 minuty
Ingredience
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 šálek třtinového cukru
- ½ šálku plnotučného mléka
- 5 lžic nesoleného másla
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¼ šálku husté smetany ke šlehání
- 115 g nasekané hořkosladké čokolády
Na krém
- 6 žloutků, pokojové teploty
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1 lžíce másla
Postup pro přípravu krému
- Mléko nalijte do středně velkého hrnce, zahřejte, postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Okamžitě vypněte oheň a odstavte.
- Ve velké míse šlehejte žloutky s cukrem, dokud nezesvětlají a nezhoustnou.
- Přisypte kukuřičný škrob a intenzivně šlehejte, dokud nezůstanou žádné hrudky. Šlehejte 1/4 šálku horké mléčné směsi, dokud se nevstřebá. Přišlehejte zbývající horkou mléčnou směs a hrnec si nechte na později.
- Směs přelijte přes sítko zpět do hrnce. Za stálého šlehání vařte na středním plameni, dokud směs nezhoustne a pomalu nezačne vřít. Po zhoustnutí a varu vařte za stálého šlehání ještě minutu nebo dvě. odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Vychlaďte v chladničce.
Postup pro přípravu piškotového korpusu
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte nebo máslem a vysypte ji moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté je prošlehejte a dejte stranou.
- Vejce a cukr vyšlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs bledá, hustá a nadýchaná, asi 4 minuty.
- Mezitím ve skleněné odměrce smíchejte mléko a máslo. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon v 30ti sekundových intervalech, dokud se máslo nerozpustí a mléko se nezapaří.
- Při nízkých otáčkách mixéru postupně přidávejte moučnou směs do vaječné směsi a šlehejte, dokud se nespojí. Do horké mléčné směsi vmíchejte vanilku.
- Pomalu přilévejte horkou mléčnou směs do vaječné směsi a šlehejte, dokud se zcela nespojí. Těsto nalijte do připravené dortové formy.
- Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a koláč se nezačne odlepovat od stěn formy, asi 33 minut. Nechte koláč několik minut vychladnout ve formě a poté jej vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
Postup pro přípravu ganache a finální servírování
- Dort vodorovně rozřízněte na polovinu. Spodní polovinu položte řeznou stranou nahoru na servírovací talíř. Dort potřete vychlazeným ztuženým krémem a nechte na něm centimetrový okraj.
- Navrch položte zbývající polovinu dortu a jemně přitlačte, aby se náplň rozprostřela až k okraji. Vložte do chladničky a nechte chladit alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
- Když je krém připraven k podávání, vložte jej do misky spolu se smetanu a kukuřičným sirupem ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud se nezapaří, asi 1 minutu.
- Přidejte nasekanou čokoládu a nechte 5 minut stát. Čokoládu a smetanovou směs míchejte, dokud není hladká. Nalijte ji na dort a rozetřete až ke krajům.