boston_cream_pie

Připravte si klasický americký dezert z vanilkového piškotu, smetanového krému a čokoládové ganache.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 33 minut
  • Celkem: 1 hodina 3 minuty

Ingredience

  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 šálek třtinového cukru
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • 5 lžic nesoleného másla
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ šálku husté smetany ke šlehání
  • 115 g nasekané hořkosladké čokolády

Na krém

  • 6 žloutků, pokojové teploty
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1 lžíce másla

Postup pro přípravu krému

  1. Mléko nalijte do středně velkého hrnce, zahřejte, postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Okamžitě vypněte oheň a odstavte.
  2. Ve velké míse šlehejte žloutky s cukrem, dokud nezesvětlají a nezhoustnou.
  3. Přisypte kukuřičný škrob a intenzivně šlehejte, dokud nezůstanou žádné hrudky. Šlehejte 1/4 šálku horké mléčné směsi, dokud se nevstřebá. Přišlehejte zbývající horkou mléčnou směs a hrnec si nechte na později.
  4. Směs přelijte přes sítko zpět do hrnce. Za stálého šlehání vařte na středním plameni, dokud směs nezhoustne a pomalu nezačne vřít. Po zhoustnutí a varu vařte za stálého šlehání ještě minutu nebo dvě. odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Vychlaďte v chladničce.

Postup pro přípravu piškotového korpusu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte nebo máslem a vysypte ji moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté je prošlehejte a dejte stranou.
  3. Vejce a cukr vyšlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs bledá, hustá a nadýchaná, asi 4 minuty.
  4. Mezitím ve skleněné odměrce smíchejte mléko a máslo. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon v 30ti sekundových intervalech, dokud se máslo nerozpustí a mléko se nezapaří.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru postupně přidávejte moučnou směs do vaječné směsi a šlehejte, dokud se nespojí. Do horké mléčné směsi vmíchejte vanilku.
  6. Pomalu přilévejte horkou mléčnou směs do vaječné směsi a šlehejte, dokud se zcela nespojí. Těsto nalijte do připravené dortové formy.
  7. Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a koláč se nezačne odlepovat od stěn formy, asi 33 minut. Nechte koláč několik minut vychladnout ve formě a poté jej vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.

Postup pro přípravu ganache a finální servírování

  1. Dort vodorovně rozřízněte na polovinu. Spodní polovinu položte řeznou stranou nahoru na servírovací talíř. Dort potřete vychlazeným ztuženým krémem a nechte na něm centimetrový okraj.
  2. Navrch položte zbývající polovinu dortu a jemně přitlačte, aby se náplň rozprostřela až k okraji. Vložte do chladničky a nechte chladit alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
  3. Když je krém připraven k podávání, vložte jej do misky spolu se smetanu a kukuřičným sirupem ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud se nezapaří, asi 1 minutu.
  4. Přidejte nasekanou čokoládu a nechte 5 minut stát. Čokoládu a smetanovou směs míchejte, dokud není hladká. Nalijte ji na dort a rozetřete až ke krajům.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang