Tento kukuřičný chléb se tvaruje do malých koláčků a nepeče se, ale smaží. Koláčky se podávají teplé s javorovým sirupem nebo medem.
Recept na smažené kukuřičné chlebíčky je stejně snadný jako příprava nejlepších palačinek. Je v něm všechno, co máte na kukuřičném chlebu rádi, ale rychlé těsto se mělce usmaží, aby získal křupavý povrch, a po potření máslem a medem zahanbí všechny ostatní kukuřičné chleby.
Kukuřice
Kukuřice je škrobovitá zelenina a obilovina, která se po staletí konzumuje po celém světě. Je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerální látky.
Konzumuje se jako sladká kukuřice, popcorn, kukuřičné tortilly, kukuřice na grilu, chipsy, kukuřičná mouka, krupice, olej a sirup a přidává se do nespočtu dalších potravin a pokrmů.
Kukuřice a zdraví
Celá kukuřice je plná vlákniny a obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík a draslík. Zpracované kukuřičné výrobky nejsou tak výživné – proto přinášíme několik variant receptu na nejlepší kukuřičný chlebíček.
Kukuřičné chlebíčky
Kukuřičný chléb je známý pro svou zářivou barvu a máslovou, bohatou chuť a je považován za základní jižanskou přílohu, která se často podává k různým pokrmům. Je to druh rychlého chleba, který může být slaný nebo sladký. Vyrábí se z kukuřičné mouky, vajec, oleje a prášku do pečiva.
Zatímco mnoho lidí kukuřičný chléb zná, někteří lidé se mohou ptát, z čeho se vyrábí a zda se může hodit do dobře sestaveného jídelníčku.
Kukuřičný chléb je dobrým zdrojem několika živin, včetně fosforu a selenu. Má vysoký obsah sacharidů, sodíku, fosforu a vitaminů skupiny B. Je také snadný na přípravu a lze si ho vychutnat na mnoho způsobů.
Mezi nevýhody kukuřičného chlebíčku patří lepek, kterému se někteří lidé potřebují nebo chtějí vyhnout.
Domácí kukuřičný chlebíček – recept
Kukuřičný chléb se snadno připravuje a vyžaduje jen několik jednoduchých ingrediencí.
Ingredience na domácí kukuřičný chlebíček
- 1 šálek kukuřičné mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce prášku do pečiva
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- 1/2 šálku rostlinného oleje
Postup na domácí kukuřičný chlebíček
- Na začátku smíchejte kukuřičnou mouku s hladkou moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva.
- Poté přidejte mléko, vejce a rostlinný olej a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do vymazané koláčové formy a pečte 20-25 minut při teplotě 200 °C nebo dokud kukuřičný chléb nezíská zlatohnědou barvu.
- Pokud omezujete příjem sacharidů, je na internetu k dispozici mnoho receptů s nízkým obsahem sacharidů. V nich se obvykle místo kukuřičné mouky používají mouky, jako je mandlová nebo kokosová.
- V těchto receptech se také místo cukru používají alternativní sladidla a také sladký kukuřičný extrakt, který napodobuje charakteristickou chuť kukuřičného chleba, ale bez dalších sacharidů.
- Experimentovat však můžete i s mnoha dalšími variantami s nízkým obsahem sacharidů.
TIP: Vyzkoušejte recepty z mandlové mouky nebo si přečtěte víc o kokosovém oleji (rostlinný olej používaný při přípravě kukuřičného chlebíčku).
Smažené kukuřičné chlebíčky – recept
Jednoduchý recept na kukuřičné chlebíčky připravíte během půl hodiny. Recept je pro 24 chlebíčků.
Ingredience na smažené kukuřičné chlebíčky
- 1 a 1/2 šálku žluté kukuřičné mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3/4 lžičky kuchyňské soli
- 1/4 šálek podmáslí
- 2 velká vejce
- 6 lžic másla, rozpuštěného a mírně vychlazeného
- 1/4 lžíce rostlinného oleje na smažení
- med a máslo pokojové teploty na podávání
Postup na smažené kukuřičné chlebíčky
- Ve středně velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse prošlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo. Suché přísady vmíchejte do mokrých, dokud se nespojí.
- Rozpalte velkou pánev s těžkým dnem na středním ohni. Přidejte 1 lžíci oleje. Na pánev dejte asi 2 až 3 lžíce těsta na kukuřičné chleby a rozetřete je do kruhu o tloušťce asi 1 cm.
- Když se objeví malé bublinky, asi 2 až 3 minuty, obraťte je a pokračujte v pečení, dokud obě strany lehce nezezlátnou, asi další 1 až 2 minuty. Pokud je pánev příliš horká, upravte teplotu na středně nízkou.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a olejem.
- Teplý smažený kukuřičný chléb potřete kousky másla a pokapejte medem.
Recept na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky
Kukuřičné chlebíčky vypadají trochu jako kříženec kukuřičného chleba a palačinky a jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí. Můžete je udělat libovolně velké nebo malé; mějte však na paměti, že menší lívance se mnohem lépe obracejí.
Ingredience na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky
- 2 šálky kukuřičné mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek vody
- 1/4 šálku slaninového tuku (nebo oleje na vaření)
- 1/2 šálku mléka (nebo podmáslí)
- 1 velké vejce
- neutrální olej na smažení
- med, na podávání – volitelně
- solené máslo – volitelně
Postup na nejlepší smažené kukuřičné chlebíčky
- Ve středně velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, sůl, hladkou mouku, vodu, slaninový tuk, mléko a vejce tak, aby vzniklo těsto husté tak, aby se dalo lžící upustit.
- Rozpalte litinovou pánev, dokud není horká, ale nekouří se z ní. Přidejte olej a nechte ho rozehřát.
- Těsto nakapejte po lžících do pánve. Nechte ho smažit, dokud okraje nezačnou bublat a střed není ztuhlý.
- Pomocí špachtle chlebíčky obraťte, aby se opekly i z druhé strany.
- Vyjměte chlebíčky na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby z nich odkapal přebytečný olej.
- Ihned podávejte s medem a máslem.
TIP: Dalším návykovým smaženým jídlem může být i smažená mozzarella. Určitě ji vyzkoušejte!
Smažený kukuřičný chléb – recept
Tento snadný recept je ideální pro rychlou a chutnou svačinu nebo přílohu, kterou si vaše rodina zamiluje.
Ingredience na smažený kukuřičný chléb
- 2 a 3/4 šálku žluté kukuřičné mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek vody
- 1/4 šálku slaninového tuku (nebo rostlinného oleje)
- 1 vejce
- 1/2 šálku podmáslí
- rostlinný olej na přidání do pánve
Postup na smažený kukuřičný chléb
- Během přípravy směsi na kukuřičný chléb rozehřejte litinovou pánev na středně vysokou teplotu. Rostlinný olej zatím nepřidávejte.
- Do středně velké mísy přidejte kukuřičnou mouku, sůl, vodu, tuk ze slaniny, vejce a podmáslí a dobře promíchejte.
- Do pánve přidejte jednu lžíci rostlinného oleje a rozetřete ji.
- Na pánev vhoďte jednu velkou lžíci kukuřičné směsi a vytvořte kukuřičný koláč.
- Přidejte na pánev několik dalších a několik minut smažte. Obraťte a smažte na druhé straně, dokud kukuřičný chléb nebude zlatohnědý a křupavý.
Recept na Racio chlebíčky
Tento recept na skvělé bezlepkové jarní chlebíčky z rýžové mouky si zamilujete a budete ho chtít připravovat znovu a znovu. Jsou nadýchané, měkké a ideální jako sendvič, toast nebo svačina.
Ingredience na racio chlebíčky
Kvásek
- 4 lžičky droždí
- 1 lžička medu nebo cukru
- 1 šálek teplé vody
Suché přísady
- 2 a ½ šálku bílé rýžové mouky
- 5 lžic psyllia husk
- 3 lžíce sladidla (cukr, med apod.)
- 1 lžička soli
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
Tekuté přísady
- 2 velká vejce
- 1 šálek teplé vody
- 4 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 2 lžičky jablečného octa
Postup na racio chlebíčky
- Připravte kvásek: med (cukr) a droždí rozpusťte v teplé vodě ve střední misce. Nechte 5 až 10 minut kvasit.
- Smíchejte všechny suché ingredience – bílou rýžovou mouku, psyllia, sladidlo, sůl a prášek do pečiva.
- Uprostřed suché směsi udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, přidejte vodu, kokosový olej a jablečný ocet. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Výsledné těsto bude mokré.
- Nechte ho 5 minut odpočinout, část vlhkosti se pak vstřebá do suchých ingrediencí, budete mít měkké těsto.
- Připravte si formu: vyložte ho pečicím papírem a nastříkejte nebo vymažte olejem.
- Těsto znovu promíchejte a přendejte do připravené formy na bochník, poté jej přikryjte vlhkou čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout 40 až 45 minut nebo dokud těsto nevykyne mírně nad úroveň formy.
- Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
- Vložte těsto do trouby a nechte ho péct 30 až 35 minut.
- Před krájením nechte těsto zcela vychladnout. Vychutnejte si!
TIP: Rýžový chléb potřebuje hodně páry, aby se vytvořila dobrá kůrka, takže během pečení nezapomeňte dát do trouby hrnec s vodou.