Tento chutný thajský hovězí salát má spoustu thajských chutí a je velmi pestrý.
Ingredience
- 1 šálek limetkové šťávy
- 1 šálek nasekaného čerstvého koriandru a další na ozdobu
- 1 šálek nasekaných lístků čerstvé máty
- ½ šálku bílého cukru
- ⅓ šálku rybí omáčky
- 2 zelené cibule, nakrájené na kousky
- 1 stonek citronové trávy, rozdrcený a nakrájený na kousky
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 700 g (2,5 cm silný) steakový filet
- 1 hlávka listového salátu – opláchnutá, osušená a natrhaná na kousky
- ½ okurky, nakrájené na kostičky
- 1 půllitr cherry rajčat, rozpůlené
Postup
- Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, koriandr, lístky máty, cukr, rybí omáčku, zelenou cibulku, citronovou trávu a chilli omáčku, dokud se cukr nerozpustí. V případě potřeby upravte chuť přidáním dalšího cukru nebo rybí omáčky.
- Předehřejte venkovní gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřete olejem.
- Steaky na předehřátém grilu opékejte, dokud nezačnou tuhnout, nejsou horké a uprostřed mírně růžové, asi 4 až 6 minut z každé strany. Teploměr pro okamžité měření teploty vložený do středu by měl ukazovat 60 °C.
- Přeneste steak na prkénko a nakrájejte ho na tenké proužky. Steak i se šťávou přidejte do mísy s bylinkovou směsí. Přikryjte a uložte do chladničky na nejméně 3 hodiny.
- Do salátové mísy vložte hlávkový salát a na něj naaranžujte okurku. Přidejte steak a zalijte jej celou bylinkovou směsí. Na salát rozprostřete cherry rajčátka a ozdobte lístky čerstvého koriandru.