Mimo klasický dýňový koláč můžete ozvláštnit svůj podzim i tímto speciálním batátovým koláčem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 20 minut
Ingredience
- Těsto na koláč
- 2 středně velké sladké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1/3 šálku změklého másla
- 1/2 šálku cukru
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 3/4 šálku odpařeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na 1/8 cm silný kruh; přeneste ho do koláčového formy. Okraje koláče seřízněte tak, aby přesahovaly okraj formy o 1-2 cm. Okraj seřízněte a během přípravy náplně nechte v chladničce.
- Sladké brambory vložte do středně velkého hrnce. Přidejte vodu tak, aby byly zakryté. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte odkryté, dokud nezměknou, 13-15 minut. Brambory slijte a vraťte je do pánve. Rozmačkejte na hladkou kaši a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- V míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a dobře promíchejte. Přidejte mléko, 2 šálky kaše ze sladkých brambor, vanilku, skořici, muškátový oříšek a sůl a dobře promíchejte.
- Nalijte do krusty a pečte 15 minut. Snižte teplotu na 180 °C a pečte, dokud není těsto hotové nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý, 35-40 minut. Nechte vychladnout na mřížce.