Abyste mohli připravit tyto sicilské sýrem plněné kuličky, musíte nejprve připravit rizoto, z něj pak udělat sýrem plněné kuličky, obalit je ve strouhance a poté dokřupava usmažit.
Ingredience
- 3 lžíce nasekaných kalábrijských chilli papriček ze sklenice
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- ½ stroužku česneku, jemně nastrouhaný
- 3 a ½ šálku domácího kuřecího vývaru
- 4 lžíce nesoleného másla
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek rýže carnaroli nebo arborio
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ šálku suchého bílého vína
- 1 šálek jemně nastrouhaného parmezánu
- ¼ šálku husté smetany
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 90 g mozzarelly
- 150 g sušenkové strouhanky
- ½ šálku hladké mouky
- 2 velká vejce
- řepkový olej
Postup
- V malé misce smíchejte chilli papričky, olej, citronovou kůru, citronovou šťávu a česnek.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni přiveďte vývar k varu a poté jej udržujte na mírném ohni.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce másla na střední teplotu. Přidejte cibuli a za častého míchání vařte 4-5 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud nezměkne, ale nezhnědne, asi další 1 minutu.
- Vmíchejte rýži a dochuťte 1 a ½ lžičky soli. Přidejte víno a za častého míchání vařte, dokud není pánev téměř suchá, asi 2 minuty. Přilijte 1 šálek teplého vývaru, přiveďte k varu a za častého míchání vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 4 minuty.
- Přilijte další šálek vývaru a za stálého míchání vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá, asi 5-7 minut. Přidejte zbývající 1,5 šálku vývaru a za častého míchání vařte, dokud není rýže uvařená, avšak zubatá, a dokud se tekutina z větší části nevstřebá, tedy ještě 9-11 minut.
- Odstavte z ohně. Vmíchejte parmezán, smetanu, citronovou kůru, citronovou šťávu, 1 lžičku pepře a zbývající 2 lžíce másla. Rizoto osolte.
- Rozetřete rizoto v rovnoměrné vrstvě na pečicím papírem vyložený plech. Chlaďte alespoň 1 hodinu nebo až 4 hodiny.
- Další plech s okrajem vyložte pergamenem. Naberte do dlaní asi ¼ hrnku rizota a vytvarujte z něj placičku. Do středu placičky položte 2-3 kousky mozzarelly. Opatrně přitlačte a vytvarujte rizoto tak, aby zcela obklopilo sýr, a poté ho srolujte do kuličky.
- Položte je na připravený plech. Postup opakujte se zbývajícím rizotem a mozzarellou. Kuličky zmrazte na 10 minut.
- Mezitím v kuchyňském robotu rozmělněte krekry nebo je vložte do plastového sáčku se zipem a rozdrťte je válečkem, až se vytvoří jemnější drobky. Přeneste je do mělké mísy. Mouku dejte do jiné mělké mísy.
- Ve třetí mělké misce lehce rozšlehejte vejce, aby se smíchala, všechny misky osolte a opepřete. Kuličky po jedné obalujte v mouce a přebytečnou směs oklepávejte. Přeneste je do mísy s vejcem, otočte, aby se obalily, a nechte přebytečné kapky odkapat zpět do mísy.
- Obalte je v sušenkách a jemně přitlačte, aby se přichytily. Přeneste je na plech. Zatímco ohříváte olej, kuličky zchlaďte.
- Nalijte olej do středně těžkého hrnce. Polovinu rýžových kuliček opatrně spusťte do oleje pomocí děrované lžíce nebo pavouka a smažte je do sytě zlatohnědé barvy 6-8 minut.
- Přendejte je na papírové utěrky a nechte okapat; osolte. Postup opakujte se zbývajícími rýžovými kuličkami. Podávejte teplé s omáčkou.