Recept na teriyaki lososa se sezamem

Hlavní jídlaLososMarinádyOmáčkyRyby
salomon

Sladké chilli, med, sezamový olej a sója dohromady tvoří výraznou a dokonalou omáčku na jakoukoliv rybu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 20 minut

Ingredience

  • 2 filety z lososa bez kůže
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce mirinu nebo suchého sherry
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • hnědá rýže nebo nudle

Na pak choi

  • 2 velké pak choi
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku, nastrouhané
  • 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky opražených sezamových semínek na posypání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a do mělké zapékací misky vložte 2 filety z lososa bez kůže.
  2. V malé misce smíchejte 1 lžíci sladké chilli omáčky, 1 lžíci medu, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíci mirinu nebo suchého sherry, 2 lžíce sójové omáčky a 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru a nalijte na lososa tak, aby byly filety zcela pokryty. Pečte 10 minut.
  3. Mezitím uvařte pak choi. Nařízněte plátek napříč základnou 2 velkých pak choi tak, aby se listy oddělily.
  4. Ve woku rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje a 2 lžíce sezamového oleje, přidejte 3 utřené stroužky česneku a krátce orestujte, aby změkly.
  5. Přidejte pak choi a smažte, dokud listy nezačnou vadnout. Zalijte 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru, pánev těsně přiklopte a nechte 5 minut vařit – cílem je, aby stonky byly měkké, ale stále trochu kousaly.
  6. Podávejte pak choi v mělkých miskách, navrch dejte lososa a přelijte lžící šťávy. Posypte 2 lžičkami opražených sezamových semínek a podávejte s hnědou rýží nebo nudlemi, pokud máte rádi.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang