Klasický francouzský cibulový dip – připravený doma. Klíčem k úžasnému chuťovému základu je pomalé vaření cibule.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 35 minut
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 2-2 a 1/2 šálku cibule nakrájené na kostičky
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 120 g smetanového sýra, nakrájeného na kostičky
- 1/4 šálku plnotučné vaječné majonézy
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte cibuli, sůl, pepř, cibulový prášek a kajenský pepř. Za stálého míchání vařte 5 minut. Poté snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte 20 až 25 minut.
- Cibule by měla být sladká a zlatavá. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Do mísy dejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a majonézu a rozmixujte je dohladka.
- Přidejte zkaramelizovanou cibuli. Promíchejte, dokud se nespojí. Dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby se chuť rozvinula.
- Podávejte při pokojové teplotě, případně ozdobené nasekanou pažitkou.