kari-2

Ochutnejte pomalu vařené, na kost křehké dušené kůzle na jamajském kari.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 3 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny a 30 minut

Ingredience

  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 6 až 8 lžic kari
  • 1 lžíce nového koření
  • 1,5 kg kozího dušeného masa (pokud nemůžete sehnat kozí, použijte jehněčí nebo hovězí)
  • Sůl
  • 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 až 2 papričky habanero nebo Scotch bonnet, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • kousek zázvoru, oloupaný a mletý
  • 1 hlavička česneku, oloupaná a nasekaná
  • 1 až 2 plechovky kokosového mléka
  • 1 plechovka rajčatové omáčky nebo drcených rajčat
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 až 4 šálky vody
  • 5 brambor, oloupaných a nakrájených na 1 cm kousky

Postup

  1. Pokud seženete jamajské kari, určitě ho použijte. Pokud ne, použijte běžné kari a přidejte k němu nové koření. Na toto dušené maso budete potřebovat nejméně 6 lžic koření a můžete ho zvýšit až na 8-9 lžic podle toho, jak pálivé ho máte rádi.
  2. Maso nakrájejte na velké kousky. Pokud máte kosti, můžete je použít také. Vše dobře osolte a nechte asi 30 minut odležet v pokojové teplotě.
  3. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Vmíchejte 2 lžíce kari a zahřívejte, dokud se nerozvoní.
  4. Maso osušte a dobře opečte na oleji s kari. Dělejte to po částech a hrnec nepřeplňujte. Bude to chvíli trvat, asi 30 minut. Až bude všechno maso opečené, přidejte je, pokud máte kosti, a opečte je také).
  5. Do hrnce přidejte cibuli a habanero a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 5 minut. Během vaření je trochu osolte. Přidejte zázvor a česnek, dobře promíchejte a restujte další 1-2 minuty.
  6. Vraťte maso (a kosti, pokud je používáte) zpět do hrnce spolu s případnou šťávou, která zůstala v misce. Dobře promíchejte.
  7. Přilijte kokosové mléko, rajčata a 5 lžic kari. Promíchejte. Pokud používáte 2 plechovky kokosového mléka, přidejte 3 šálky vody. Pokud používáte pouze 1 plechovku, přidejte 4 šálky vody. Přidejte tymián.
  8. Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud maso nebude měkké, což bude trvat nejméně 2 hodiny. Pokud máte dospělou kozu, je to delší doba.
  9. Jakmile je maso téměř hotové – měkké, ale ještě se nerozpadá – přidejte brambory a promíchejte je. Kari je hotové, když jsou brambory hotové. Podle chuti osolte a přidejte, pokud je to potřeba.
  10. Před podáváním možná budete muset z kari odloupnout vrstvu tuku na povrchu. Udělejte to velkou mělkou lžící a slijte ji do mísy. Před podáváním kari nezapomeňte odstranit kosti.
  11. Uvařené kari je lepší druhý den nebo i několik dní po jeho přípravě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang