Tato vegetariánská polévka pho je plná chuti díky koření, bylinkám a smaženým houbám shiitake.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 2 celé skořice
- 3 celé hřebíčky
- 2 badyány
- 1 velká bílá cibule
- Kus čerstvého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru nebo bujónu
- 4 šálky vody
- 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- jedna velká hrst rýžových nudlí
- 1 lžíce avokádového oleje
- 140 g na tenké plátky nakrájených hub shiitake
- Sůl
K servírování
- Klíčky fazolí mungo
- Snítky čerstvé bazalky nebo koriandru
- Snítky čerstvé máty
- Jarní cibulka nakrájená na tenké plátky
- Čerstvé jalapeño nakrájené na velmi tenké plátky
- Malé kousky limetky
Postup
- Zahřejte středně velký hrnec na polévku nebo holandskou troubu na středním ohni. Přidejte tyčinky skořice, hřebíček a badyán a za občasného míchání je opékejte, dokud se nerozvoní, asi 3 až 4 minuty.
- Přidejte cibuli, zázvor, zeleninový vývar, vodu a tamari. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte směs k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu. Vařte 30 minut, aby se chutě spojily.
- Mezitím si připravte rýžové nudle a uvařte je podle návodu na obalu. Odložte je stranou.
- Pro přípravu hub shiitake zahřejte olej na střední pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte houby a několik kapek soli. Vařte, dokud houby nezměknou a lehce nezhnědnou, asi 4 až 6 minut, a pak je dejte stranou.
- Jakmile je vývar uvařený, sceďte cibuli, zázvor a koření. Podle chuti ji dochuťte dalším tamari anebo solí, dokud chuť koření opravdu nevynikne.
- Naberte vývar do misek, přidejte uvařené nudle a houby a čerstvé přílohy dle libosti (nezapomeňte na limetku). Ihned podávejte s hůlkami a polévkovými lžícemi.