Připravte si toto jednoduché jablečné želé, které se perfektně hodí k upečené zvěřině nebo lze použít na náplň koláče.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 1 a ½ kg jablek
- 1 citron, kůra nakrájená na plátky a polovina odšťavněná
- 450 g bílého krupicového nebo granulovaného cukru
- Želatina
Postup
- Ovoce omyjte a osušte, pak jablka rozkrojte na poloviny a přidejte je do velkého hrnce se stejným množstvím vody a nakrájenou citronovou kůrou. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 20-25 minut, dokud jablka nezmění konzistenci. Občas promíchejte vařečkou, aby se ovoce rozpadlo.
- Hrnec odstavte a nechte trochu vychladnout. Ovocnou dužinu do cedníku a nechte šťávu odkapat do velké mísy (to bude trvat několik hodin, takže ideální je to udělat přes noc). Pokud ovoce protlačíte silou, vytvoříte zakalené želé.
- Do mrazáku vložte dva malé talířky – na nich budete zkoušet bod tuhnutí džemu.
- Odvažte ovocnou tekutinu a vraťte ji do velkého hrnce.
- Odvažte tři čtvrtiny cukru k celkovému množství tekutiny (například: pokud máte 400 g tekutiny, přidejte 300 g cukru).
- Přidejte cukr do šťávy a míchejte na mírném ohni, dokud se zcela nerozpustí. Zvyšte teplotu a přiveďte ovoce k varu. Občas promíchejte a nechte vařit asi 8 minut, případné sraženiny odstraňte lžící.
- Pokud používáte teploměr, snažte se dosáhnout teploty 105 °C. Pokud ne, zkontrolujte po 8 minutách bod tuhnutí tekutiny tak, že vyjmete talířek z mrazáku a přidáte na něj lžičku tekutiny.
- Nechte minutu odstát a poté do tekutiny zatlačte prstem. Pokud se začne vlnit, je želé hotové. Pokud ne, vraťte ho zpět do varu a po další minutě to zkuste znovu.
- Nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.