Mám neodolatelnou chuť na roládu. Na nadýchané piškotové těsto se svěžím ovocem a voňavým vanilkovým krémem. Na dezert lehký jako pírko a také docela i jednoduchý dezert. To je hned několik pádných důvodů, proč se postavit k troubě, ne?
Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem
Ingredience:
- 5 vajec – bílky a žloutky oddělené
- špetka soli
- 125 g krupicového cukru
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Kořeněné maliny:
- 200 g malin
- 125 g vody
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce krupicového cukru
- muškátový oříšek
- kardamom
Vanilkový krém:
- 250 g krémového sýra
- 250 g smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
- moučkový cukr
Na ozdobení maliny.
Postup
Toubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech pečlivě vyložený papírem na pečení.
Pečte 8 – 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte vychladnout.
Maliny dejte do rendlíku, zalijte je polovinou vody, zasypte cukrem a přiveďte k varu. Větší kousky ovoce rozmačkejte vidličkou. V druhé polovině vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím malinám. Za neustálého míchání krátce povařte. Ochuťte muškátovým oříškem a kardamomem (stačí trošička, jsou hodně aromatické). Nechte vychladnout a dejte vychladit do ledničky.
Krémový sýr rozmíchejte s vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte s krémovým sýrem. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Dejte krém vychladit.
Rozviňte roládu a potřete jí nejdříve malinami a poté 2/3 krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od „středu“, tedy části, kterou začnete rolovat (a budete tedy ve středu), směrem k okraji, ke kterému roládu rolujete. Vždy potírejte jen 2/3 – 3/4 plochy, okraj, ke kterému roládu rolujete nechte volný, při rolování se krém vždy trochu „pohrne“ a dostane se tak i na nepotřenou část.
Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně jí zaviňte do potravinové fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytkem krému naplňte zdobící sáček s krátkými hustými zoubky a dejte také vychladit.
Po vychlazení roládu osvoboďte z fólie, ozdobte jí zbylým krémem a čerstvými malinami. Můžete jí i poprášit moučkovým cukrem.
Redakce Receptik.cz