Tyto banánové palačinky jsou tak nadýchané, že nikdo neuhodne, že jsou z celozrnné mouky. Tyto celozrnné palačinky doplňte arašídovým máslem a nakrájenými banány, které dodají další bílkoviny a vlákninu.
Ingredience
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- ⅔ šálku mléka
- ½ šálku rozmačkaného zralého banánu (asi z 1 velkého banánu), plus další banán na nakrájení navrch
- 1 velké vejce
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, plus další na podávání
- 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla nebo kokosového oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Prošlehejte metličkou, aby se promíchala.
- V menší míse smíchejte mléko, rozmačkaný banán, vejce, javorový sirup, máslo a vanilku. Šlehejte, dokud se nespojí. Tekutou směs vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Rozehřejte pánev, palačinky můžete začít připravovat. V případě potřeby povrch lehce potřete dalším máslem nebo kokosovým olejem a přebytečný olej opatrně setřete papírovou utěrkou (nepřilnavé povrchy pravděpodobně nebudou vyžadovat žádný olej).
- Těsto lijte na rozpálenou pánev, přičemž kolem každé palačinky nechte několik centimetrů na roztažení. Vařte, dokud se na povrchu palačinek nevytvoří malé bublinky (2 až 3 minuty).
- Palačinky obraťte a smažte, dokud nebudou z obou stran lehce zlatavé, tedy ještě 1 až 2 minuty.
- Ihned podávejte nebo uchovávejte teplé v troubě. V případě potřeby jednotlivé porce potřete arašídovým nebo mandlovým máslem a/nebo plátky banánů a podávejte s javorovým sirupem nebo medem.
- Zbytky palačinek lze skladovat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce. Chcete-li palačinky znovu ohřát, naskládejte je na sebe a zabalte je do papírové utěrky, než je opatrně ohřejete v mikrovlnné troubě.