Tento recept na Buddha Bowl je velmi všestranný a zároveň chutný. Rýži, zeleninu a dresink si můžete připravit předem a uložit v lednici, a tak bude příprava ještě jednodušší.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 1 a ¼ šálku krátkozrnné hnědé rýže nebo dlouhozrnné hnědé rýže
- 1 a ½ šálku mraženého loupaného edamame
- 1 a ½ šálku ořezaného a nahrubo nakrájeného hrášku nebo na tenká kolečka nakrájená brokolice
- 1 až 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku, podle chuti
- 4 šálky nakrájeného červeného zelí nebo špenátu nebo římského salátu nebo kapusty
- 2 zralá avokáda, nakrájená na tenké proužky
Pro servírování:
- 1 malá okurka nakrájená na velmi tenké plátky
- Mrkvovo-zázvorový dresink
- Zelená cibule nakrájená na tenká kolečka
- Limetka
- Sezamový olej
- Sezamová semínka
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec vody (ideálně asi 4 litry vody). Jakmile se voda začne vařit, přidejte rýži a vařte ji 25 minut. Přidejte edamame a vařte další 3 minuty. Poté přidejte hrášek a vařte další 2 minuty.
- Rýži a zeleninu dobře slijte a vraťte do hrnce. Podle chuti dochuťte 1 až 2 lžícemi tamari nebo sójové omáčky a promíchejte.
- Směs rýže a syrové zeleniny rozdělte do 4 misek. Podél okrajů misek naaranžujte plátky okurky. Lehce pokapejte mrkvovo-zázvorovým dresinkem a posypte plátky zelené cibule. Do každé misky dejte jeden nebo dva plátky limetky.
- Až budete chtít podávat, rozdělte avokádo do misek. Avokádo lehce pokapejte sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky a vločkovou mořskou solí. Ihned podávejte.