Tento perský pokrm z rýže, známý jako kateh gojeh farangi, je ideálním pokrmem pro pozdní léto. Skořice zkrotí přirozenou kyselost rajčat a vytvoří sladko-slanou vůni a chuť.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 středně velká rajčata, příčně rozpůlená, zbavená semínek, nahrubo nakrájená
- 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 2 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kousky
- ⅓ šálku nahrubo nasekaného koriandru, kopru nebo máty
Postup
- Olej rozehřejte ve středně velkém hrnci na střední teplotu. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji opékejte 8-10 minut do změknutí a zezlátnutí. Přidejte česnek, osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud česnek nezměkne a cibule na okrajích lehce nezuhelnatí..
- Rajčatový protlak vmíchejte do cibulové směsi a za častého míchání vařte, dokud barva mírně neztmavne a nezačne se lepit na dno hrnce. Přidejte rajčata a za stálého míchání vařte, dokud rajčata neprasknou a směs nezačne houstnout, asi 5 minut.
- Přidejte rýži, skořici a kurkumu a za stálého míchání vařte, dokud se koření nerozvoní.
- Do hrnce nalijte 2 a ¼ šálku vody, směs promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte. Nechte vařit v páře, dokud se voda nevstřebá a rýže se neuvaří, 20-25 minut.
- Odstavte z ohně a nechte 10 minut odstát (stále přikryté). Odkryjte, přidejte máslo a vidličkou načechrejte.
- Podávejte s bylinkami a kopečkem jogurtu.