Milujete nakládaná vejce? Zde jsou čtyři snadné recepty. Brilantní vajíčka nakládaná v červené řepě, indická verze se žlutým kari, vajíčka nakládaná v jalapeňo a hořčičná verze s estragonem. Ideální na svačinu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience pro nakládaná vejce v červené řepě
- 1 nahrubo nakrájená, uvařená červená řepa
- 1 šálek šťávy z červené řepy
- 1 šálek jablečného octa
- 1/4 cibule nakrájené na kolečka
- 1/3 šálku cukru
- 3 lusky kardamonu
- 1 badyán
- 6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných
Ingredience pro nakládaná vejce v kari
- 1 šálek jablečného octa
- 3/4 šálku vody
- 1/4 cibule nakrájené na plátky
- 3/4 šálku cukru
- 3 kardamonové lusky
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžíce žlutého kari
- 6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných
Ingredience pro nakládaná vejce s jalapeňo
- 3/4 šálku jablečného octa
- 3/4 šálku vody
- 1/2 šálku plus 1 lžíce cukru
- 6 hřebíčků
- 2 papričky jalapeňo, podélně rozkrojené na polovinu, zbavené semínek
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 cibule nakrájené na plátky
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných
Ingredience pro vejce nakládaná v estragonu
- 3/4 šálku jablečného octa
- 3/4 šálku vody
- 1/4 cibule nakrájené na plátky
- 2 snítky čerstvého estragonu
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1/2 šálku plus 1 lžíce cukru
- 1 lžička provensálských bylinek
- 6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných
Postup
- Vejce oloupejte a vložte na dno čisté skleněné nádoby.
- Do středně velkého hrnce přidejte ocet, vodu (případně šťávu z červené řepy), cibuli (případně jalapeňo), cukr a koření. Přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Odstavte z ohně a nechte několik minut vychladnout.
- Vejce ve sklenici zalijte octovo-cibulovou směsí tak, aby byla zcela zakrytá. Pokud připravujete vejce naložená v červené řepě, vložte část nebo celou uvařenou řepu k vejcím do sklenice (to pomůže vejcím dodat barvu a budete mít i naloženou řepu.) Sklenici uzavřete.
- Uchovávejte v chladničce až 1 měsíc. Nakládaná vejce budou po několika dnech připravena ke konzumaci. Čím déle budou vejce v mořicí šťávě, tím více mořicí šťáva do vajec pronikne