Máte potíže s přípravou dokonalých vajec naměkko s tekutým středem? Stačí se řídit naším spolehlivým receptem a podávat je s toastem nebo v salátu niçoise.
Ingredience
- 2 velká vejce z volného chovu, pokojové teploty
- toasty k podávání
Postup
- Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu.
- Ujistěte se, že vejce nejsou vychlazená z lednice. Když budou mít vejce pokojovou teplotu, bude to pro ně menší šok, když se dostanou do horké vody, a proto je menší pravděpodobnost, že prasknou.
- Před vařením můžete také použít píchátko na vejce a udělat do každého vejce velmi malou dírku, což také sníží pravděpodobnost, že v horku praskne. Vejce pomalu spouštějte do vody pomocí lžíce.
- Nastavte časovač na 4-5 minut pro vejce s velmi řídkým žloutkem nebo na 6-7 minut pro vejce naměkko k salátu.
- Pokud vejce podáváte do salátu, ponořte je do mísy se studenou vodou, jakmile se časovač vypne – zastavíte tak jejich vaření a rychle zchladíte skořápky, abyste je mohli oloupat.