Čokoládový koláč brownies je dezert, který se nejčastěji podáva ke kávě nebo k čaji. Má mnoho podob a verzí. Tato je výjimečná v tom, že je extra čokoládová. Do těsta je přidána pořádná porce kvalitního hořkého kakaa a hořká belgická čokoláda.
Dominantní chuť čokolády v těchto koláčcích může být doplněna sekanými ořechy, zapečeným ovocem, nebo lahodnou polevou z čerstvého sýru a agávovového sirupu s čerstvým ovocem.
Ingredience
- 130 g másla
- 50 g hladké špaldové mouky
- 50 g hořkého kakaového prášku
- špetka soli
- 2 celá vejce
- 140 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g hořké čokolády (vyhněte se čokoládě na vaření)
- 2 lžíce čerstvého sýra
- 1 lžíce Agávového sirupu na polevu
- čerstvé ovoce (výborně se hodí borůvky) na ozdobení
Postup
- Máslo rozpustíme na ohni, dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo.
- V misce dobře promícháme mouku, sůl a kakao.
- V jiné míse vyšleháme vejce spolu s cukrem a vanilkou, dokud se nám neudělá nadýchaná bledá pěna.
- Pomalu vlijeme roztáté trochu vychladlé máslo a promícháme.
- Nakonec na třikrát vmícháme vařečkou mouku s kakaem a pak přidáme na drobné kousky nasekanou čokoládu.
- Plech 20×20 cm vyložíme papírem na pečení a nalijeme na něj brownies směs. Uhladíme na povrchu a dáme péct do trouby, kterou jsme vyhřály na 170 stupňů.
- Pečeme asi 15-18 minut. Koláč může na povrchu popraskat.
- Na vychladlý čokoládový koláč brownies naneseme trochu polevy z čerstvého sýra a dozdobíme ho čerstvými borůvkami nebo jiným ovocem.
- Krájíme na čtverce a můžeme rovnou podávat.
TIP: Směs lze skladovat v ledničce klidně i dva dny. Upečené koláčky je možné zabalené v potravinové fólii zmrazit na dobu až 1 měsíc.