Připravte si k obědu nebo lehké večeři tuto krémovou květákovou polévku. Při servírování její chuť skvěle doplní petrželka s křupavým chlebem nebo krutonky.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 1 velký květák (1,5 kg), nakrájený na růžičky
- ½ lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje, plus další na zakápnutí
- 4 snítky tymiánu
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 stroužek česneku
- 750-850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- ½ malého svazku petrželky
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C/220 °C. Růžičky květáku vyklopte do pekáče s 1 lžící olivového oleje, kmínem a tymiánem. Pečte 15 minut nebo dokud není květák zlatavý a měkký a poté tymián vyjměte.
- Zbylý olivový olej rozehřejte v hrnci s cibulí a celerem a smažte na mírném ohni 10 minut. Přidejte česnek a vařte 1 minutu. Většinu květáku rozmixujte a část si nechte na pozdější doplnění polévky.
- Do hrnce přidejte 750 ml vývaru a přiveďte k varu, vařte 10 minut.
- Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu a podle chuti dochuťte. Naberte do misek a doplňte petrželkou, rezervovaným květákem a olivovým olejem.