Recept na krémovou květákovou polévku

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
kvetakova_polevka

Připravte si k obědu nebo lehké večeři tuto krémovou květákovou polévku. Při servírování její chuť skvěle doplní petrželka s křupavým chlebem nebo krutonky.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience

  • 1 velký květák (1,5 kg), nakrájený na růžičky
  • ½ lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje, plus další na zakápnutí
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 stroužek česneku
  • 750-850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • ½ malého svazku petrželky

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C/220 °C. Růžičky květáku vyklopte do pekáče s 1 lžící olivového oleje, kmínem a tymiánem. Pečte 15 minut nebo dokud není květák zlatavý a měkký a poté tymián vyjměte.
  2. Zbylý olivový olej rozehřejte v hrnci s cibulí a celerem a smažte na mírném ohni 10 minut. Přidejte česnek a vařte 1 minutu. Většinu květáku rozmixujte a část si nechte na pozdější doplnění polévky.
  3. Do hrnce přidejte 750 ml vývaru a přiveďte k varu, vařte 10 minut.
  4. Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu a podle chuti dochuťte. Naberte do misek a doplňte petrželkou, rezervovaným květákem a olivovým olejem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang