francouzske-vetrnicky

Tyto větrníčky patří mezi klasické francouzské dezerty. Zaručeně vás okouzlí svou šlehačkovou náplní, jemnou sladkou chutí a nadýchaností.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření. 30 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience na větrníčky

  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 8 lžic nesoleného másla
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek mouky
  • 4 vejce

Ingredience na náplň

  • 475 ml husté smetany ke šlehání, chlazené
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 28 malin, volitelně
  • 1 lžíce moučkového cukru na ozdobu

Postup na větrníčky

  1. Předehřejte troubu na 205 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Ve středním hrnci smíchejte 1/2 šálku vody, 1/2 šálku mléka, 8 lžic másla, 1 lžičku cukru a 1/4 lžičky soli. Na středním ohni přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a vařečkou najednou vmíchejte 1 šálek mouky.
  3. Jakmile se mouka zapracuje, vraťte zpět na střední teplotu a za stálého míchání vařte 1 a 1/2 až 2 minuty, aby se uvolnila přebytečná vlhkost a mouka se částečně uvařila. Na dně pánve se vytvoří tenký film a těsto se spojí v hladkou kouli.
  4. Přeneste těsto do velké mísy a šlehejte elektrickým mixérem při střední rychlosti po dobu 1 minuty, aby se směs mírně ochladila. Přidejte 4 vejce, jedno po druhém, a mezi jednotlivými přidáními nechte těsto zcela vstřebat. Šlehejte další minutu, dokud není těsto hladké a po vytažení se nevytvoří hustá stuha.
  5. Těsto přeneste do sáčku na pipety opatřeného kulatou špičkou. Vytlačte 28 obláčků. Držte je 2 cm od sebe a vyhněte se tvorbě špiček, ale pokud se vám špičky přece jen vytvoří, navlhčete konečky prstů lehce vodou a uhlaďte je.
  6. Pečte 10 minut uprostřed trouby. Bez otevření trouby snižte teplotu na 170 ˚C a pečte o 20-22 minut déle nebo dokud obláčky nejsou na povrchu zlatavě hnědé. Přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  7. Ve velké míse smíchejte 2 šálky husté smetany, 4 lžíce cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud nebude krém nadýchaný a nebude mít tuhé špičky (2 minuty). Přeneste do zdobicího sáčku opatřeného velkou otevřenou hvězdicovou špičkou.
  8. Odřízněte vrcholky upečených větrníčků, pomocí cukrářského sáčku vtlačte náplň, můžete přidat malinu. Přikryjte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang