Vydatná polévka se šunkou a fazolemi je ideální pro chladné zimní dny. Bílé fazole, šunka, cibule, celer, mrkev, česnek, tabasco a bylinky dělají z této lahodné šunkové a fazolové polévky klasiku chladného počasí.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 3 hodiny 30 minut
- Celkem: 3 hodiny 40 minut
Ingredience
- 2 a 1/2 šálku suchých bílých fazolí
- 500 ml vody
- 1-1,5 kg šunkové kýty
- 2 lžičky provensálského koření nebo italského koření
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
- 1 šálek nakrájeného celeru
- 2/3 šálku nakrájené mrkve
- 2-3 stroužky česneku, mleté
- Omáčka Tabasco
- Sůl a pepř
- Čerstvá petrželová nať
Postup
- Naplňte dostatečně velký hrnec vodou a přiveďte k varu. Vypněte oheň, přidejte fazole a namočte je asi na 2 hodiny. Vodu slijte.
- Zatímco se fazole namáčejí, vložte šunkovou kýtu do samostatného velkého hrnce a zalijte dvěma litry vody. Přidejte provensálské bylinky nebo italské koření. Zahřívejte na prudkém ohni, dokud se voda nezačne vařit, poté snižte teplotu, částečně přikryjte a udržujte na mírném ohni asi hodinu.
- Na malé pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, asi 5 až 6 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
- Po hodině vaření přidejte k šunce scezené namočené fazole, uvařenou cibuli a česnek a nakrájený celer a mrkev.
- Vařte dalších asi 40 minut odkryté, dokud zelenina nezměkne a maso ze šunky se nebude snadno oddělovat od kosti. Kosti šunky vyjměte z polévky, oddělte od nich maso a vraťte je do polévky. Kosti vyhoďte.
- Podle chuti přidejte několik kapek tabasca. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte se špetkou nasekané čerstvé petrželky.