Vyzkoušejte doma tento osvědčený tradiční recept na báječné babiččiny zázvorové sušenky, které vám báječně zachutnají ke kávě či čaji.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 2 hrnky prosáté hladké mouky
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky soli
- ¾ šálku ztuženého tuku
- 1 šálek bílého cukru
- 1 vejce
- ¼ šálku tmavé melasy
- ⅓ šálku skořicového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do mísy prosejte mouku, zázvor, jedlou sodu, skořici a sůl. Směs promíchejte, dokud se nespojí, a poté ji podruhé prosejte do jiné mísy.
- Do mísy dejte tuk a šlehejte, dokud nevznikne krém. Postupně vmíchejte bílý cukr. Vejce a tmavou melasu šlehejte, dokud nevznikne světlá a nadýchaná hmota. Do směsi prosejte 1/3 moučné směsi; promíchejte, aby se důkladně spojila. Přisypte zbývající moučnou směs a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Z těsta oddělujte malé kousky a mezi dlaněmi z nich vyválejte kuličky o průměru 1 cm. Každou kuličku obalte ve skořicovém cukru a poté ji položte 2 cm od sebe na nevymazaný plech.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se vršky nezaoblí a mírně nepopraskají, asi 10 minut. Sušenky nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.