Domácí palačinkovou směs připravíte za pár minut a vydrží až šest měsíců. Nadýchané, máslové palačinky na sobotní dopoledne tak budete mít na dosah ruky.
Lahodné palačinky si můžete ozvláštnit celou řadou různých slaných i sladkých přísad, ale můžete je samozřejmě vychutnat také samotné.
TIP: Pokud vám doma zbyly zralé banány, můžete vyzkoušet banánové lívance.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Celkem: 5 minut
Ingredience
Na směs:
- 6 hrnků mouky
- 1/3 šálku cukru krystal
- 3 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky soli
Na palačinky:
- 1 hrnek směsi na palačinky
- 3/4 šálku mléka nebo 1 šálek podmáslí
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rozpuštěného másla a další na pánev
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Vyšlehejte dohromady. Směs přeneste do vzduchotěsné nádoby. Skladujte až 6 měsíců.
- Vložte 1 šálek směsi do středně velké mísy na míchání. V samostatné malé míse smíchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vejce šlehejte vidličkou nebo metličkou, dokud se dobře nespojí s mlékem a extraktem. Pokračujte ve šlehání mléka, zatímco přiléváte rozpuštěné máslo.
- Vaječnou směs nalijte do mísy s palačinkovou směsí. Pomocí stěrky promíchejte, aby se směs spojila. Nedělejte si starosti s odstraněním všech hrudek.
- Velkou pánev nebo pánvičku nastavte na střední teplotu. Jakmile je dostatečně horká, přidejte lžíci másla. Jakmile se máslo rozpustí, nalijte na pánev 1/3 šálku palačinkového těsta a vytvořte palačinku. Postup opakujte, dokud není pánev plná, ale ne příliš přeplněná.
- Jakmile se na povrchu vytvoří bubliny a okraje palačinky vypadají o něco sušší než střed, palačinku obraťte. Palačinku byste měli smažit asi 3 minuty na první straně a 1 až 2 minuty po otočení. Palačinky by měly být z obou stran lehce zlatavé a okraje křupavé.
- Podávejte s javorovým sirupem nebo moučkovým cukrem a ovocem. Pokud krmíte větší počet lidí, udržujte palačinky teplé na talíři v nízké troubě, dokud nebudou připravené k podávání.