Neuvěřitelně snadné aioli – recept

DressingyOmáčky a dipyStudená kuchyněStudené omáčky
aioli-recept

Připravte si doma snadno a rychle domácí česnekovou majonézu aioli, kterou můžete doprovodit celou řadu teplých i studených pokrmů.

Ingredience

  • 5 středně velkých stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
  • 2 lžičky citronové šťávy, podle chuti
  • Sůl
  • ½ šálku kvalitní majonézy
  • Volitelně: ¼ lžičky dijonské hořčice

Postup

  1. V malé mělké misce smíchejte prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Promíchejte a rozetřete do rovnoměrné vrstvy, aby šťáva mohla působit. Lehce posypte solí. Směs nechte 10 minut odpočívat, aby citronová šťáva mohla vstřebat česnekovou chuť.
  2. Na další mísu umístěte jemné sítko. Pomocí silikonové nebo gumové stěrky naberte obsah mísy do sítka a pak stěrkou přitlačte na česnek, abyste z něj dostali co nejvíce šťávy. Česnek vyhoďte.
  3. Majonézu vmíchejte do česnekové citronové šťávy, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby upravte – pokud je česneková chuť příliš výrazná, přimíchejte po lžících více majonézy.
  4. Pokud chcete, aby chutnala trochu zajímavěji, přidejte dijonskou hořčici. Pro větší pikantnost přidejte ještě trochu citronové šťávy.
  5. Aioli vydrží přikryté v lednici až 10 dní. V chladu ještě více zhoustne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang