Vneste do svého domova kousek slunné Itálie se specialitou Ossobuco – pokrmu z telecí kližky z morkové kosti se zeleninou, vývarem a vínem.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 120 minut
- Celkem: 135 minut
Ingredience
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 suchý bobkový list
- 2 celé hřebíčky
- Sýrové plátno
- Kuchyňský motouz na svázání telecích nožiček
- 3 celé telecí kýty (asi 500 g na kýtu), oříznuté
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Hladká mouka na poprášení
- 120 ml rostlinného oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky o průměru 1 cm
- 1 malá mrkev, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
- 1 stonek celeru, nakrájený na kostičky o velikosti 1 cm
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml suchého bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce čerstvé italské petrželky, nasekané nadrobno
- 1 lžíce citronové kůry
Postup
- Rozmarýn, tymián, bobkový list a hřebíček vložte do plátna a zajistěte provázkem. To bude váš bouquet garni.
- Telecí kýty osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vlhkost. Telecí kýty lépe zhnědnou, když jsou suché. Připevněte maso ke kosti kuchyňským provázkem. Každou nožičku osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem. Kýtu obalte v mouce a přebytečnou ji oklepejte.
- Ve velké zapékací misce zahřejte rostlinný olej, až se z něj bude kouřit. Do rozpálené pánve přidejte svázané telecí kolínka a opečte je ze všech stran, asi 3 minuty z každé strany. Zhnědlé kýty vyjměte a uschovejte.
- Do stejného hrnce přidejte cibuli, mrkev a celer. V tuto chvíli je osolte, abyste pomohli vytáhnout vlhkost ze zeleniny. Smažte, dokud nebude měkká a průsvitná, asi osm minut.
- Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Do pánve vraťte opečené kotlety, přidejte bílé víno a zredukujte tekutinu na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte bouquet garni a 480 ml kuřecího vývaru a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pánev a vařte asi 1 a 1/2 hodiny nebo dokud maso nepadá od kosti. Kontrolujte každých 15 minut, obracejte kýty a podle potřeby přidávejte další kuřecí vývar. Hladina tekutiny na vaření by měla být vždy asi ve 3/4 výšky stehna.
- Uvařené kýty opatrně vyjměte z hrnce a vložte na ozdobný servírovací talíř. Odřízněte kuchyňský provázek a vyhoďte jej. Z hrnce vyjměte a zlikvidujte bouquet garni.
- Kýty přelijte veškerou šťávou a omáčkou z pokrmu. Ozdobte nasekanou petrželkou a citronovou kůrou a podávejte.